• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Горанов предложи 5 процента увеличение на заплатите на служителите на затворите, те отказаха

Горанов предложи 5 процента увеличение на заплатите на служителите на затворите, те отказаха

/КРОСС/ Синдикатът на служителите в затворите отказа предложение за още 5% увеличение на бюджета. Поддържа искане за пълно изравняване на заплатите в сектора. Това обявиха от синдикалната организация, след като среща в Министерство на финансите. На нея министърът на правосъдието Цецка Цачева и председателите на управителните съвети на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България", и Сдружение Синдикат „Охрана" - Христо Илков и Петко Чалъков се срещнаха с министъра на финансите г-н Владислав Горанов.

На срещата министърът на финансите, министърът на правосъдието и синдикатите взаимно се информираха по поставени предварително въпроси по изпълнението на исканията на синдикалните организации за изравняване на трудовите възнаграждения на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана".

Обсъждайки разпределението на бюджета за 2018 г. стана ясно, че финансовото министерство е готово да осигури 5% допълнителни средства в частта „персонал" за увеличение на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана", на която основа бяха обсъждани варианти за:

• Увеличение с 5% на работните заплати на всички служители

или

• Увеличение на базата върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд за правоимащите.

Като напомнят, че исканото увеличение на средства в разходи за персонал от Синдикат на служителите в затворите в България е във връзка с необвързаност във финансовата рамка в двете структурни звена - ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана" спрямо останалите служби в сектора за сигурност, след месеци наред настоявания от нас, срещи с политическото ръководство, писма до комисиите на Народното събрание, прес-изявления и протестни действия, заключението на УС на ССЗБ, относно направените предложения днес, се изразява в следната позиция:

"Неприемливо е след като отчиташ недостиг във фонд „Работни заплати" и в резултат - дискриминационно третиране на едни служители спрямо други със статут уреден в един закон - ЗМВР, отново да разпределяш финансов ресурс, който ще запази социалното недоволство в цели структури на Сектор „Сигурност".

Така предложения вариант за увеличение на бюджета на МП в частта „персонал", създава възможност за изпълнение на едно от поставените основни искания за увеличение на базата, върху която процентно се начисляват допълнителни средства за специфични и утежнени условия на труд (СУТ), но ще остави без увеличаване на заплатите работещите извън правоимащите на такова допълнително плащане, ще е явен признак на разграничаване на труда на отделните сектори и ще представлява несправедливо понесена финансова тежест от едни служители за сметка на други.

В заключение ще кажем, че в направеното предложение има повече заряд на база да се конфронтират служители на едно и също ведомство и Синдикат на служителите в затворите в България няма да участва в сценарии на противопоставяне, защото вече сме заявили какво искаме и ще продължим съобразно взетите решения с организирани солидарни действия, докато не предизвикаме необходимото внимание и управленски решения за достойно заплащане на труда в ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана".

Приемането на нашето предложение за изравняване на заплатите в ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана" с останалите служби от Сектор „Сигурност" в неговата цялост е изключително важно за нас с оглед на редица обстоятелства, действия и бездействия довели до различните увеличения на заплащането при отделните силови министерства, социално напрежение и загуба на доверие в институциите", пишат от Синдиката на служителите в затворите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Красимир

Много лесно е да пишеш под име - анонимен:( По отношение на пост 2 тези "пазачи" са първа и единствена преграда между гражданите, магистратите и лицата които са обвинени в извършването на престъпление. Тези същите би трябвало да ни пазят от терористи. Тези същите конвоират обвиняеми и подсъдими с мярка за неотклонение задържане под стража лишени от свобода.

13.02.2018 16:43:29

Анонимен

Не може едни "полицаи" да спят цяла нощ в патрулката, да шофират без колан, винетка, включени светлини и да се държат нагло в обществото

13.02.2018 09:32:13

Анонимен

Не може едни "пазачи" да искат заплати като на полицай. С какво охрана на сграда на съда се различават от един пазач на строителен обект??

13.02.2018 00:19:35

Анонимен

Горанов, първо вземи(вземете) съкратете ненужните чиновници, полицаи, съветници и депутати. Освободете ресурс от пораядъка на 6-10 милиарда и вдигнете нормално заплатите на работещите, на училителите (много повече от 15 %), здравните работници и т.н. АКо трябва спрете санирането.

12.02.2018 23:38:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.