• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Полицаи излязоха на протест по граничните пунктове на страната

Полицаи излязоха на протест по граничните пунктове на страната

/КРОСС/ Полицаи излязоха на протест на няколко гранични пункта в знак на недоволство, че не са получили исканото увеличение на заплатите със задна дата.

Граничен пункт „Кулата" е едно от местата, където протестират служителите на МВР. 30 служители от "Гранична полиция" и Областната дирекция на МВР се събраха преди зоната за граничен контрол. Организаторите на този етап спазват обещанието демонстрациите да не пречат на движението и да не затрудняват работата на граничния пункт. На протест излязоха само служителите, които не са на работа, съобщава БНР. Дейността на граничния пункт "Кулата" се извършва нормално.

Увеличение от 15% на заплатите, спешен ремонт на сега действащия и подготовката на изцяло нов закон за МВР, обвързване на възнагражденията на работещите в МВР със социално измерим показател - средна или минимална работна заплата. Това са основните искания на протестиращите полицаи. Относно добавените 55 милиона в бюджета на МВР при подписването на Колективния трудов договор, Атанас Леондев, един от организаторите, заяви, че става дума за средства за увеличение на основното възнаграждение, като изчисленията не са направени диференцирано, а е решено всички да получат една определена сума.

„Това не ни задоволява", каза Леондев. Той е категоричен, че заплатите трябва да бъдат увеличени с 15%.
В рамките на следващите 10 години бюджетът на МВР трябва да бъде увеличен двойно, за да се гарантира нормалната работа на ведомството и достойното заплащане на служителите. Това каза председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов на граничния пункт "Станке Лисичково", където на протест се събраха около 30 служители на ведомството.

Гранични полицаи, пожарникари и служители на Областната дирекция на МВР бяха категорични, че няма да се откажат от протестната форма за натиск върху политическото ръководство на министерството, докато не получат гаранции за 15% увеличение на заплатите и започване на работата по изработване на изцяло нов закон за МВР.

Какъв бюджет е нужен на МВР, за да няма недофинансиране - Валентин Попов:

„Бюджетът на МВР трябва да го увеличим поне двойно", каза той и допълни, че в момента е около 1,2 милиард.
Председателят на СФСМВР заяви, че очаква и подкрепа от румънските си колеги.

„В Русе и преди ГКПП "Дуранкулак" да се включат румънски полицаи - членове на Румънския полицейски синдикат, който е наш партньор в Европейския полицейски съюз. Между другото, буквално в последните дни в Румъния също вървят протести на полицаи".

В Русе, където трябваше да започне протеста на служителите от МВР, пред сградата на Областната администрация не дойде нито един полицай. Очакваше се недоволството на служителите да бъде подкрепено и от румънските им колеги, но засега такава подкрепа също липсва.

Протестите на полицейските служители може да продължат и след Нова година, като определената дата е 5 януари.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

В частния сектор такива некадърници и търтеи дори няма да ги наемат.

22.12.2017 13:37:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.