• 28 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8038
  •  GBP / BGN 2.2991
  •  CHF / BGN 1.9712
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Все повече работодатели уволняват служителите си с дългове

Все повече работодатели уволняват служителите си с дългове

/КРОСС/ Все повече работодатели уволняват служителите само защото имат запор на заплатата, разказват юристи.

„Реално няма причина работодателите да се притесняват от този факт. Може би просто възприемат служителите с този проблем като ненадеждни", обясни пред „Монитор" адвокат Ива Тодорова, която има 4 подобни случая. Именно неправомерното уволнение от работното място е най-честата причина за среща на шеф и бившия му подчинен в храма на Темида.

Методът, който фирмите масово прилагат, е промяна на длъжностната характеристика. Така заемащият длъжността в момента не може да покрие новите изисквания и началникът му го освобождава с аргумента, че не отговаря на изискванията.

Потърпевшите от тези методи основно са работниците в предпенсионна възраст. Именно те най-често търсят и правата си в съдебната зала. Максималният период, за които може да се „проточи" делото, е 3 месеца, а за този вид производства не се дължат такси. Единственият финансов ресурс е хонорарът на адвоката, който в случай, че уволненият служител спечели, се изплаща от загубилата страна, т.е. от работодателя.

След като бъдат възстановени на работа, служителите трябва да получат обезщетение за периода, в който са били без работа в размер на брутното им възнаграждение. Освен това компаниите са длъжни да трудоустроят подчинения си на позиция, която може да изпълнява въпреки заболяването си. Въпреки това има работодатели, които възстановяват на работа служители на позициите, които са заемали и преди да бъдат уволнени, въпреки че лекарска комисия е отчела, че изпълнението на същите задачи е непосилно за работниците.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.