• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Синдикат в МВР пак се готви за нови протести

Синдикат в МВР пак се готви за нови протести

/КРОСС/ Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) се готви за нови протести, става ясно от съобщение, публикувано на сайта им, предаде "Сега". Причините са, че са ведомството не е платило на служителите на Гранична полиция извънредния труд за охрана на границата с Турция, както и начинът на формиране на екипите от пожарникари. Според синдиката МВР дължи 120 хил. лв. на граничарите за април и май миналата година.

"При засиления миграционен натиск и сериозната опасност от тероризъм, в главна дирекция "Гранична полиция" си позволиха, по един незаконосъобразен начин, да лишат от заплащане на положен извънреден труд десетки полицаи. Трудът е положен през месеците май-април 2015г., а сумата надхвърляща 120 000 лв. е удържана без съгласие на служителите през пролетта на 2016 г. Въпреки, че политическото ръководство бе сезирано за проблема, до момента няма реално решение по този казус, който представлява откровена гавра със служителите в МВР и ги поставя в ситуация, в която през XXI век не само са експлоатирани, но са обект на системно нарушаване на законите на Република България", пише в съобщението. Синдикатите се позовават на решение на Върховния административен съд, с което са отменени текстове от наредба за начина, по който се определя работното време и компенсирането за извънреден труд.

Другият проблем е в пожарната, твърдят от синдиката. С цел бюджетни икономии графиците се съставяли така, че по места екипите били с недостатъчно служители. Имало дори случаи, когато на работа е само един пожарникар за 8 часа. "Тези графици се съставят по този начин в най-усилените месеци за работа на пожарникари и спасители, при ежедневно възникващи множество пожари, някои от които с обхват над 40 000 дка и се изготвят в името на икономия от няколко часа извънреден труд. Налага се служителите да реагират на произшествия в минимален състав и да изпълняват задълженията си в изкуствено създадени екстремни ситуации. Благодарение на максималните усилия и всеотдайност на служителите, въпреки създадения риск за здравето и живота им, те успяват да оказват помощ на изпадналите в беда граждани", пише в съобщението на СФСМВР.

"Натрупването на системни проблеми в МВР и „мълчаливият отказ" те да бъдат решени от политическото и професионално ръководство, трайното неглижиране и отказ за приемане на дългосрочна визия и стратегия за устойчива реформа в МВР, непрекъснатите и резки законодателни промени, „употребата" и експлоатацията на служителите в МВР, преструктурирането „на тъмно" и издаването на заповеди с цел „бюджетни икономии" създават не само риск за живота и здравето на служителите, но и на гражданите. Това са причините, поради които СФСМВР обмисля и ще предприеме конкретни действия, в т.ч. и протестни, тъй като е недопустимо през XXI век трудът на служителите в МВР да не се заплаща, да се рискуват човешки животи, заради икономии с неясна цел и резултат и фокусът на политическите решения да е върху „спестяването на средства", а не върху повишаването на ефективността и качеството на работа в МВР", заявяват от синдиката.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.