• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Д. Смилов: Пред мнозинството има две изпитания - антикорупционният и съдебният закон

Д. Смилов: Пред мнозинството има две изпитания - антикорупционният и съдебният закон

/КРОСС/ В сряда парламентът отхвърли ветото на президента. Важната новина от заседанието на НС, според олитолога доц. Даниел Смилов, е преформатирането на мнозинството. Според него кризата ще се задълбочи.

Всъщност важната новина от вчера е преформатирането на мнозинството, запазването на управляващото мнозинство със заместник на АБВ, вече в официално качество, депутати от БДЦ. Независими депутати ще подкрепят това мнозинство, на инцидентна основа. То ще бъде плаващо по определени политики, коментира Смилов в ефира на Радио Пловдив. 

Големият спор вчера беше дали да бъдат удовлетворени исканията на Патриотичния фронт за отхвърляне на ветото, смята той.

Патриотите бяха казали, че ще излязат от коалицията, ако това не стане, така че изборът беше в тези рамки и ГЕРБ решиха да запазят мнозинството с цената на приемането на един законопроект, който честно казано ги злепоставя не само в очите на българите в чужбина, но с тези мерки, които в голяма степен могат да бъдат наречени и патриотарски, всъщност се прави реверанс към коалиционния партньор. Сега ще бъдат направени опити да се променят част от тези правила, но тъй като няма съгласие в коалицията как точно това да стане е вероятно да се изчака решението на Конституционния съд по въпроса, коментира политологът. 

Проблем с гласуването в чужбина, по думите му, до голяма степен е и символен. И самите патриоти казват, че тези няколко мандата от Турция, за които става дума, трудно биха променили политическата картина в България, добави той.

Но на символно ниво става нещо, което е безпрецедентно - в открит ефир, с официални аргументи се твърди, че всъщност има две различни категории български граждани - едните, които са по-лоялни към държавата и други, които по дефиниция не са лоялни - тези, които са в Турция, и те по ред причини точно техните права трябва да бъдат ограничени. Сега Патриотичният фронт се опитва да избегне тази категоризация като казва, че голямата разлика е Турция, че Турция всъщност се меси и организира изборите на нейна територия, коментира Смилов.

Аз не мисля, че това са сто процента верни твърдения, но дори да допуснем, че има някаква намеса на турски държавни структури все пак българската държава има инструменти по друг начин, без да ограничава правата на собствените си граждани да се справи с този проблем. Просто можем да изпратим повече наблюдатели, а в крайна сметка ако има наистина сериозни проблеми в дадени секции резултатът накрая може да бъде касиран, както се е случвало. Така че инструменти за такъв тип проблеми имаме и на конституционно, и на законово ниво и не е необходимо да се ограничават правата на гражданите допълнително, добави той. 

Според Даниел Смилов бъдещето е в електронното гласуване. Веднъж то като бъде въведено - всички тези трудности до голяма степен ще отпаднат, каза той. 

Даниел Смилов предвижда две големи изпитания пред мнозинството.

Първото е антикорупционният закон - да видим там как ще протече гласуването, защото все пак Меглена Кунева и тази част от Реформаторския блок, която подкрепя правителството, са заявили, че това е техен ключов приоритет.

Следващият подобен закон е съдебният закон, който също задържа част от първоначалните идеи за реформа, срещу които отново има съпротива. Така че това ще са първите два теста, посочи той. 

Даниел Смилов коментира и кандидатпрезидентската кампания. 

Според него представа за обединен ляв фронт с избора на Корнелия Нинова е погрешна, тъй като все още стоят доста нерешими противоречия вляво.

АБВ трудно ще направи завоя от управляваща партия в опозиция, особено искайки те да наложат свой кандидат за президент. Сега според мен от конституционна гледна точка е невъзможно Първанов да се кандидатира за нов мандат, но дори и с Калфин едва ли неговата кандидатура ще бъде пък приемлива за по-голямата партия - БСП в случая. Така че ако ще има общ кандидат предполагам ще е или от средата на БСП, или ще е някой по-неутрален, трудно ще бъде лидерите на АБВ да претендират за такъв общ кандидат, а това предполага, че нещата там също не са чак толкова ясни, коментира той. 

Смилов обаче смята, че Росен Плевнелиев има потенциал да стане общ десен кандидат.

Аз мисля, че в този контекст да се представи като кандидатура идеята Росен Плевнелиев да бъде кандидат на дясното беше наистина прибързана, имаше нужда от консултации. Това, като се прави, трябва да се говори най-малкото със самия кандидат, с основни други партии, но това не означава, че самата идея по принцип е лоша. Напротив, Росен Плевнелиев стои добре в публичното пространство и има потенциал той да стане общ десен кандидат, коментира той. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.