• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Христо Смоленов: Нужна е система за противодействие на радикализацията

Христо Смоленов: Нужна е система за противодействие на радикализацията

/КРОСС/ Традиционните структури за правораздаване са неспособни да действат изпреварващо на тероризма - битката срещу тероризма изисква друг тип превенция. Това каза експертът по сигурността Христо Смоленов, предава Агенция „Фокус" във връзка с опита за атентат в Брюксел във вторник. По думите му терористичната агресия ни изпреварва.

„Докато следствието се произнесе за това кой е виновен, кой е осъществил и кой е стоял зад един атентат, се случват още десет такива", коментира Смоленов. Според него се изисква сериозна употреба на кибернетични средства и компютри. „Изисква се системност, която политическото статукво и конюнктурата не позволяват да се разгърне. Не е полицейска и не е военна задача борбата срещу тероризма. Службите би следвало да излязат от състоянието на комфорт, че видите ли има изградени и полицейски структури, присъствие по улиците, което трябва да повдига самочувствието на поуплашените граждани.

Нужна е система за противодействие на терора на европейско ниво. Нужна е система за противодействие на радикализацията. Изграждането на такава система е приоритет за Европа, въпреки че тя си прави „оглушки" по логиката на тази политическа коректност, която се издънва на много места по света. Имаме много сериозно основание да настояваме по време на българското председателство на ЕС за противодействието срещу терора, посредством изграждане на система на европейска агенция и служба от нов тип. Не полицейска, служба, която да бъде едновременно информационна и проактивна, а не реагираща на случващото винаги със закъснение. Вижте какво става със следствието по повод на атентата, който се случи в Сарафово. Вече съдебната фаза на този юридически процес не може да започне по много причини", допълни Смоленов.

Във връзка с това, че опитът на нападение на гарата в Брюксел бе обявен за "нискобюджетен", той коментира, че това е много по-плашещо, тъй като е подлежащо на масовизация. „Точно това е новата тактика и на Ислямска държава и на стратезите, които по-рано създаваха мрежата „Ал Кайда" и след като своевременно елиминираха Осама бин Ладен, за да не създава идеологически противовес на новата ислямска държава, превърнаха този феномен в едно протодържавно формирование със собствен бюджет и територия, в която до неотдавна живееха над 10 млн. души. Може да си представите как се рекрутира терористична войска на базата на 10-милионно население, което е подложено на всевъзможен тормоз, шантаж, рекет и чисто насилие.

Ние не бива да се лъжем. Щетите от случилото се на Брюкселската гара снощи не са само материални и не се измерват дори с този безценен еквивалент, наречен живот. Щетите са върху съзнанието на хората, че живеят в едно добре организирано общество. За мен продължава да е крещяща, непонятна, скандална ситуация, че не е сигурно мястото, където е базирана и Северноатлантическата отбранителна организация - НАТО, където са базирани ключови институции на това общество на държави, към което ние вече принадлежим", коментира Смоленов.

По думите му има неща, които дестабилизират психиката на обществото и в крайна сметка се показва, че по-далечната цел не е просто да се взриви един или друг камикадзе около билетните гишета в гарата, не е просто да се вдигне шум и да се убият няколко души, а да се създава и разпространява масов страх, който да държи обществото в заложническа позиция и това общество постепенно да се опитва да се адаптира към опасността, като жертва някои от традиционните си, цивилизационни устои.

Той коментира, че нещата наистина са сложни, тъй като западното общество проявява своята слабост, а демокрацията не е в състояние да се защити и много хора дълбоко в себе си започват да се питат това ли е общественият строй, който ни гарантираше благосъстояние, който ни даваше възможност да се хвалим, че сме в клуба на богатите. „Оказва се, че богатството не е единствената ценност. Оказва се, че тези общества не могат да гарантират своята сигурност, защото освен всичко друго създават и разпространяват основни свои противници, като част от схемата за възпроизводство на обществото.

Получава се така, че западното общество е мащеха за своите данъкоплатци, а е в позиция да привилегирова хора, за които не е сигурно, че няма да донесат още страдания и терор. Това нещо трябва да се разглежда в ясна връзка с вноса на мигранти, който става на безконтролно равнище", коментира Смоленов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.