• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Африкански страни изпреварват България по защита на право на собственост

Африкански страни изпреварват България по защита на право на собственост

/КРОСС/ България се нарежда на 85-о място от 127 страни по защита на правото на собственост. Това показва изследването на международния индекс "Право на собственост", проведено от Института за пазарна икономика (ИПИ) и цитирано от news.bg.

България получава 4.8 точки от възможни 10. Спрямо предходната 2016 година страната ни бележи спад с 0.2 точки, което поставя страната ни 19 места по-надолу по този показател.

Според доклада на ИПИ спадът с 0.2 точки не е толкова стряскащ, но въпреки това той поставя страната ни с цели 19 позиции надолу, защото в другите държави се работи усилено за подобряването на защитата на правото на собственост. Докладът сигнализира, че в България нищо не се променя или поне не в положителна посока.

Данните показват, че България е изпреварена дори от страни като Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия.

Индексът "Право на собственост" оценява защитата на правото на собственост по света, а в изданието за 2017 г. са включени 127 държави, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% БВП в световен мащаб. Индексът се формулира въз основа на представянето на държавите в областите правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Спрямо изследването в страната ни най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда. Те доказват, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията.

В областта на правото на физическа собственост се наблюдава нарастване на индикаторът за достъп до заеми. Това обаче се дължи на възстановяването на пазара, а не е следствие от някакви усилия на управляващите, допълват от ИПИ.

Най-висок резултат бележи защитата на правото на интелектуална собственост - 5.2 точки от максималните 10 точки. Въпреки това в тази област резултатът е доста по-нисък от представянето на страната ни преди 9 години. Според ИПИ това показва, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължава да е сред големите проблеми в страната.
Индексът "Право на собственост" алармира за изключително тежките проблеми в правната среда в България. Индексът показва и липсата на каквото и да е подобрение в изследваните сфери. Това води до по-ниски доходи, повече корупция, по-високо неравенство и по-слаба защита на индивидуалните и икономическите свободи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.