• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Министерството на образованието получи нова сграда в София

Министерството на образованието получи нова сграда в София

/КРОСС/Министерството на образованието и науката (МОН) вече ще се помещава на нов адрес. Правителството днес реши да предостави на ведомството сграда на бул. "Сливница" №235 в София.

Досега министерството не разполагаше със своя представителна сграда, като политическият кабинет и основната част от администрацията работят в сградата на президентството. "Събирането в един подходящ имот на разпръснатите в момента дирекции на МОН значително ще подобри ефективността на дейността на служителите", посочва пресслужбата на Министерския съвет.

С друго свое решение кабинетът предостави на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имуществото бивш имот на правосъдното министерство на бул. "Патриарх Евтимий" №2 в столицата. Сградата ще послужи за по-ефикасното функциониране на администрацията на комисията.

Кабинетът взе решение едновременно да бъде намален и увеличен капиталът на "Геопланпроект" ЕАД чрез обявяване на имоти - частна държавна собственост, за имоти - публична държавна собственост, и чрез продажба на имоти, собственост на дружеството, чрез пряко договаряне. Терените се намират в административни сгради на бул. "Цар Борис III" №215 и №219 в София. Имотите се придобиват безвъзмездно и възмездно в полза на държавата и от търговско дружество от системата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез покупко-продажба. В публична държавна собственост се променя статутът на имотите, които преминават в собственост на Национална агенция за приходите, на Столична община, на Агенция "Пътна инфраструктура" и на Агенция по геодезия, картография и кадастър.

На Югозападния университет "Неофит Рилски" кабинетът предостави имот - публична държавна собственост, на улица "Братя Миладинови" №21 в Благоевград. Сградата ще се използва за обучение и практическа подготовка на студентите по специалности "Медицинска сестра" и "Акушерка", които наскоро бяха разкрити в университета.

На Историческия музей "Искра" в Казанлък за срок от три години се предоставя право на ползване на терен, собственост на общината. Имотът е в горска територия и е частна държавна собственост, като на него ще бъдат извършвани теренни проучвания на археологически ценности. Той се намира се землището на с. Бузовград и музеят ще заплати съответните такси за цена на дървесината и за компенсационно залесяване.

С други две решения кабинетът промени статута на имоти от публична държавна в частна държавна собственост. Възрожденската "Антова къща" се предоставя безвъзмездно на община Пловдив. С промяната местната власт ще има възможност да обнови и популяризира архитектурната ценност във връзка с инициативата "Европейска столица на културата", за каквато градът е избран.

Другият терен с променен статут е управляван от Североизточното държавно предприятие. Той се намира в с. Осеновец, местността Дъбравата и е с площ 7276 кв.м.

Правителството отмени решение от 2007 г. в частта му за отчуждаване на шест части от имоти - частна собственост, на територията на община Любимец. Терените са необходими за реконструкцията и електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград. Причината за отмяната е влязло в сила решение на Върховния административен съд. Националната компания "Железопътна инфраструктура" следва да предприеме действия по уведомяване на заинтересованите лица за започналата административна процедура.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.