• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

ЗРК „Тор” е предотвратил терористичен акт на Олимпиадата в Сочи

ЗРК „Тор” е предотвратил терористичен акт на Олимпиадата в Сочи

/КРОСС/ С помощта на зенитно-ракетните комплекси „Тор“ са били предотвратени терористичните актове с използването на безпилотници на Олимпиадата в Сочи. Това разказа пред РИА Новости Вячеслав Карташов – помощник генералният директор по военно-техническо сътрудничество и държавни поръчки към ижевския завод по електромеханика „Купол“, чиито специалисти са разработчици на комплекса.

За осигуряването на безопасността на Олимпиадата в Сочи е използван руски зенитно-ракетен комплекс. Според думите на участниците в тази операция там са били предотвратени опити за извършване на терористични актове с използване на безпилотници, различни въздушни балони, каза още Карташов.

Разработчиците на комплекса разкриват, че особеното при този ЗРК се състои в това, че той е създаден за поразяване именно на съвременно високоточно оръжие, към което се отнасят на първо място противорадиолокационните и крилатите ракети, както и управляемите авиационни бомби. Задачата на „Тор“ е „да накара бомбата да се взриви не върху обекта, към който е насочена, а във въздуха“.

Използваната в комплекса зенитна управляема ракета има „специална осколка“, създадена от плътна сплав, със специална форма и обем. Тя пробива обвивката на управляемата бомба и детонира намиращото се в нея взривно вещество.

Карташов съобщи също, че комплекси „Тор“ ще се използват и в бъдеще за осигуряването на безопасността  на масови мероприятия, включително и на световното първенство по футбол през 2018 г.

Припомняме, че по-рано директорът на ФСБ на РФ съобщи, че спецслужбите са предотвратили няколко терористични акта в Сочи. При това един от тези терористични актове е било планирано да бъде осъществен с помощта на летателен апарат. Заплахата е била локализирана и предотвратена благодарение на съвместната работа на ФСБ на Русия с колегите им от САЩ, Австрия, Франция, Германия и Грузия. Подробностите за отстраняването й се появиха едва сега – в навечерието на годишнината от откриването на Олимпийските игри.

Днес Сочи е много популярен сред туристите. Само от началото на годината олимпийските планински курорти в града са посетили повече от 370 хил. туристи, а през коледните и новогодишните празници там са прекарали отпуската си повече от 50 хил. души.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ти си невеж идиот най-вероятно научил името си след 2000год

31.01.2015 15:53:33

Анонимен

Браво изплува от поредната зарядка в посолството на ФАЩ. Психопата си ти и твоите господари.

31.01.2015 08:38:02

Анонимен

Не спират да се хвалят и да лъжат ! На руснаците са им непознати такива бомби, като с лазерно и сателитно насочване, но иначе могат да уцелят всичкоу за което се сетим ! Това са болните мозъци, Московските психопати, които мислят само за лъжи, диверсии, войни и на кой какво лошо могат да направят?! Ей затова Русия ще изпадне отвсякъде - без приятели и накрая ще бъде разгромена, въпреки притежанието на тези "модерни" пушкала ! Като ги гледам на снимките - май са още от Корейската война ?!

30.01.2015 23:24:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.