• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Ползите от содата – надценяваме ли я?

Ползите от содата – надценяваме ли я?

/КРОСС/ Содата е разговорното наименование на натриевия хидрогенкарбонат, чието основно фармакологично приложение е като антиацид. Взаимодейства със солната киселина в стомаха като я неутрализира с продукцията на натриев хлорид и въглеродна киселина, която от своя страна е нестабилна и се разпада с въглероден диоксид (газ) и вода. Затова и кратко след прием на сода се наблюдава обилна еруктация (оригване).

1. Приложението на содата като антиацид е всъщност най-важното. Тя е изключително подходящо средство за облекчаване на остри пристъпи на гастро-езофагеална рефлуксна болест, гастрит, язва, езофагит и др., но е изключително неподходяща за периоди, продължаващи повече от две седмици.

Препоръчителната доза е половин чаена лъжичка, разтворена в около 120 мл вода, като приемът ѝ може да се повтаря през 2-3 часа. Максималната препоръчителна дневна доза за възрастни е 3 чаени лъжички и половина, а за лица над 60-годишна възраст - една и половина, тъй като при тях се наблюдава редукция в секрецията на стомашен сок с до 80%.


Препоръчително е да не се приема изведнъж, поради вероятността от метеоризъм, колики, диария.
Често след прием на сода се наблюдава т.нар. „рибаунс" ефект, при който има влошаване на първоначалната симптоматика и увеличаване стомашната секреция.

Такъв ефект се наблюдава и при инхибиторите на протонната помпа, затова е добре да се приемат само, когато е наложително, а вместо това да се предприеме промяна в начина на живот. При продължителния им прием и високи дози може да се стигне до хипокалиемия, хипохлоремия, хипернатриемия, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, оточни крайници и др.

2. На второ място по значение, е комбинирането на сода с определени лекарства - тя увеличава скоростта на екскреция на киселинни лекарства като аспирин, ибупрофен, антибиотици, фуроземид, варфарин, барбитурати и много др. Това може да бъде желан ефект при интоксикации със съответните лекарства и първа мярка на спешна помощ, но може да бъде и нежелан ефект - ако например приемате антибиотик, поради бактериална инфекция и едновременно с това приемете сода. Затова, ако не знаете киселинно-основния характер на дадено лекарство, добре е да не приемате сода 2-3 часа след него. На това взаимодействие на содата се базира и така популярното в интернет твърдение, че содата лекува рак.Това, разбира се, не е така, но е установено, че подпомага химиотерапията в някои случаи - в други обаче лекарството става по-токсично.

3. На трето място, содата може да се ползва при различни бактериални инфекции при липса на медикаментозна алтернатива или в съчетание с такава. Например при бактериален фарингит (възпаление на гърлото) гаргарата със сода е особено полезна и унищожава бактериите поради две причини. Първо създава неблагоприятна базична среда за развитието им. И второ създава условия за плазмолиза на бактериите: когато направим гаргара със сода, концентрацията й в средата е по-висока, отколкото вътреклетъчно. Това води до плазмолиза - осмотично медииран преход на вода в посока от клетката към средата, при което бактериалните клетки се „изсушават". Същото обаче се случва и с нормалните клетки на лигавицата. Затова не бива да се прекалява.

Точно това непряко противобактериално действие на содата се ползва и за справяне с неприятната миризма в аксиларната ямка. Изключително непрепоръчително обаче е ползването на сода в интимната област при жени, поради нарушаване естественото pH и флора на влагалището, при което нараства рискът от инфекциозни и възпалителни изменения.

4. На четвърто място, содата намира приложение при различни кожни възпаления и ухапвания от насекоми в ограничена повърхност - третирането на големи повърхности може да доведе до атопични реакции.

5. На пето място, содата притежава абразивни свойства - това намира приложение за ексфолиране на кожни участъци, както и за избелване на зъбите.

Според редица проучвания содата подобрява физическата издръжливост при кратки интензивни натоварвания и се ползва от много спортисти. Това се свързва с понижаване pH на кръвта от отделения лактат при натоварвания.

Източник Пулс

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.