• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Студенти и преподаватели не подкрепят повторната окупация

Студенти и преподаватели не подкрепят повторната окупация

/КРОСС/ Студентите и преподавателите, които дойдоха тази сутрин и се опитафа да влязат в Ректората на Софийския университет, трябваше да останат навън. Някои от тях се разотидоха, но други реагираха много остро на неправомерните действия на окупаторите. Не е изключено окупацията да провали изпитната сесия на десетки хиляди учащи се.

Ректорътна СУ проф. Иван Илчев заяви, че има огромна разлика между предишните окупатори и сега.

При първата окупация имаше известна комуникация, ръководителите на студентите тогава бяха доста по-интелигенти, докато тук, за съжаление, се сблъсквам със стена, заяви проф. Иван Илчев.

Повторната окупация на Ректората на Софийския университет не е естественото продължение на онова, което беше през есента, зяви и преподавателят в Софийския университет доц. Албена Танева.

"Това е тероризъм. По всички определения, това е незаконно действие. Сградата на ректората е взета за заложник", това каза днес при опит да влезе в окупираната сграда на Софийския университет проф. Искра Баева около девет част тази сутрин с група студенти.

За да е ясно и да не е никак "обтекаемо": НЕ ПОДКРЕПЯМ новата окупация на Ректората. Нито в този персонален състав, нито в тази численост, нито в това време, нито при тази обстановка. Тя не постига целите, които заявява, а им вреди".

Това коментира в профила си във "Фейсбук" доц. Кристан Таков по повод започналата в петък през нощта втора окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Той преподавател, доцент и доктор по гражданско, семейно и търговско право в СУ и беше първият преподавател, когото студентите поискаха да чуят в окупираната зала 272 при първата блокада в края на октомври. Доц. Таков беше един от десетките преподаватели, които и участваха в протестите, а около окупацията се организираха в група "Преподаватели в подкрепа на студентския протест".

 

Два протеста се организират днес в района на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Студентите, окупирали в нощта на петък срещу събота Ректората на университета организират в 12:30 часа протест на улица „Св. Климент" под надслов : „Да защитим Университета от вандализъм!".

В социалните мрежи студенти, недоволни от действията на окупаторите, пък организират друг протест - в 13 часа пред Ректората на Софийския университет.

Новите окупатори на Алма матер отиват на прокурор. Днес ректорът проф. Иван Илчев ще сезира държавното обвинение. По негова молба вчера Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" му възложи "незабавно да предприеме всички законови мерки за освобождаване на сградата на Ректората". Както и осигуряване на достъп на всички преподаватели, студенти и служители в нея и използването й само за целите на висшето образование и академичната автономия. Повторната окупация поставя под въпрос започващата днес зимна сесия, в която хиляди студенти ще трябва да се явят на изпити. Едновременно с това текат учебните занятия на задочниците и редовния семестър, удължен заради предишния протест. Предстоят международни проекти, приемането на бюджета на СУ и определянето на бройките за прием за следващата учебна година. "Окупаторите го знаят, но не ги интересува. Това са хораq, които виждат света в черно и бяло, не приемат никакви аргументи и не се интересуват от правата на индивидите, а под демокрация разбират това, което им е изгодно", описа Илчев протестиращите, с които в събота имал четири срещи. Според него целта им е да станат герои, като принудят полицията да влезе в Ректората. "Това е група хора, които не смеят да се конфронтират с тези, които идентифицират като свои врагове, и използват университета като боксова круша", каза Илчев.

Междувременно във Велико Търново премиерът Пламен Орешарски обяви, че е готов да приеме представители на студентите и да разговарят дори по искането им за оставка на правителството. Той съобщи, че следи отблизо ситуацията в Алма матер. "Бих се радвал, ако има и по-конструктивни искания. Тогава диалогът би бил по-ефективен", каза премиерът.

Снимка: Булфото; всички права запазени 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Гюро Михайлов

Болен Сидеров, Лудото Яне, Бойко Борисов, Гоце, Моце..., а сега и за капак Бареков....мда наистина не сме народ, "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас. И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време. Не сме народ! Не сме народ, а м...ша! "

27.01.2014 16:07:31

Анонимен

W W W . O R I G I N A L N I . BE --- OPИГИHAЛНИ ФУТБОЛНИ ЕКИППИ СЕЗОН 2013/14

27.01.2014 10:36:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.