• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

През август „София диша"

През август „София диша"

/КРОСС/От 3 август до 31 август за поредна година ще се провежда фестивал „София диша", съобщиха от пресцентъра на Столична община. Това е петото издание на градския фестивал, който ще се проведе през петте недели на месец август с разнообразни теми:

Екоморфози
03.08.2014 г. От 16:00 до 22:00 часа Малките 5 кьошета

Казват, че човечеството води перманентна война срещу природата и, че спечелването на тази война би се оказало фатално за него. Едно ново поколение българи расте със съзнанието, че ние сме част от средата, която ни заобикаля и носим отговорността да я пазим. За пръв път на любимитте на софиянци „Малки 5 кьошета", „София диша" ще стартира с еко-темата „Екоморфози", представяща екологичния и био начин на живот в градски условия.

Словото зове
10.08.2014 г. От 16:00 до 22:00 часа ул. „Ангел Кънчев"

Издателства представят най-новите си заглавия, букинисти предлагат ценни антикварни издания, актьори възпроизвеждат фрагменти от любими литературни произведения... Тази година на ул. „Ангел Кънчев", „Словото зове" ще разчупи досегашните си рамки и ще предложи много повече литература и много повече забавления. За пръв път посетителите ще могат да донесат свои книги и да си ги разменят с другите посетители.

Ветрове от цветове
17.08.2014 г. От 16:00 до 22:00 часа ул. „Пиротска"

Софийската ул. „Пиротска" съчетава в себе си два свята. В разстояние от няколко стотин метра минувачът може да почувства ориенталскоот минало на града, съхранено (или съживено) в базарите, сергийте, магазините за китайски и арабски стоки, дюнерджийниците. Едновременно с Ориента обаче, на „Пиротска" се чувства и духът на буржоазна София, с бароковите фасади на сградите, красивите прозорци и балконите от ковано желязо, всичките те напомнящи, че някога са наричали София „Малката Виена". Какво по-подходящо място от това, където визуалните артисти да представят личните си проекти от сферата на изобразително изкуство, графика и анимация, дизайн, архитектута, фотография, стрийт арт и инсталации. Животът е кратък, изкуството е вечно.

Песента на танца
24.08.2014 г. От 16:00 до 22:00 часа ул. „Оборище"

„Песента на танца", посветена на музикалното и танцово изкуство, този път ще превърне в градска сцена красивата ул. „Оборище". Млади музиканти ще имат възможността да представят своето творчество, музикални и танцувални проекти на сцена за публиката на фестивала. А всички посетители ще бъдат приканени да потанцуват под звуците на поп, рок, блус и суинг, разтърсвайки София и завършвайки „София диша" с подобаващо добро настроение.

Световна София
31.08.2014 г.От 16:00 до 22:00 часаул. „Шишман"

На въпроса какво е глобализация има много отговори. Казват например, че това е когато богати китайци пътуват до Италия за да си купят дрехи произведени в Китай... Харесва ли ни или не, живеем в епоха, в която светът се превръща в глобално село и София не прави изключение от това. Независимо дали с културата си, с бита, обичаите или с кухнята си, но светът вече присъства сред нас и именно на това ще е посветена неделята „Световна столица" организирана на добре познатата ни ул. "Шишман". На този тематичен ден от фестивала, през който ще се представят творци от цял свят, София ще направи първата си репетиция за европейска столица на културата.

Събитието се организира от фондация „София диша" в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г, в партньорство със Столична община и с подкрепата на Прокредит банк.

„София диша" има за цел в културно, социално и икономическо отношение да реализира огромния потенциал, който София притежава.

Амбициите на фестивала са насочени към стотиците самостоятелни български автори, различни организации и инициативи, които да получат възможност за изява.

По този начин столицата ще се появи на европейската културна карта, като сериозен център на култура и събития, както и ще промени позитивно имиджа си в Европа и света.

Във връзка с организирането на традиционният фестивал за култура и изкуство е предвидена временна организация на движението:

1. Престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства ще бъдат забранени, както следва:
1.1. От 08.00 до 23.00 часа на 03.08.2014 г., както следва:
- по ул. „6-ти септември" между ул. „Граф Игнатиев" и ул. „Хан Аспарух";
- по ул. „Хан Крум" между ул. „Преспа" и ул. „Струмица";
- по ул. „Неофит Рилски" между ул. „Струмица" и ул. „6-ти септември".

2. Влизането в двете посоки на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи събитието, ще бъде забранено, както следва:
2.1. От 08.00 до 23.00 часа на 03.08.2014 г. по ул. „Хан Крум" в посока от ул. „Г.С.Раковски" към ул. „Струмица".

3. От 08.00 до 23.00 часа на 03.08.2014 г. моторните превозни средства на живущите в района да се пропускат, както следва:
- по ул. „Хан Крум" в посока от ул. „Струмица" към ул. „Г.С.Раковски";
- по ул. Преспа" в посока от ул. „Граф Игнатиев" към ул. „Хан Крум";
- по ул. „Граф Игнатиев" от ул. „6-ти септември" към ул. „Преспа".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.