• 18 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Президентът пробутва свой човек за главен архитект на София

Президентът пробутва свой човек за главен архитект на София

/КРОСС/Президентът пробутва Ангел Захариев за главен архитект на София, като за ракета носител ползва реформаторите, научи Епицентър.бг. Общ бизнес в миналото, свързва Захариев с Плевнелиев.  

Съпругата на архитекта  Екатерина Захариева е началник на кабинета на Плевнелиев. Тя е  дясна ръка на държавния глава още от времето когато Плевнелиев бе министър на регионалното развитие. И в двата служебни кабинета, сформирани от президента Захариева бе вицепремиер. Съпругът й отдавна има амбиции за главен архитект на София, коментира депутатът Георги Кадиев. Захариев бе и един онт най-яростните критици на Петър Диков, който вчера подаде оставка.

Столични общински съветници обясниха, че в СОС реформаторите правят опити да набутат масово свои кадри, както направиха в изпълнителната власт. Постът главен архитект бил част от схемата им за апетитни постове. В добавка искали и места в бордовете на общински фирми. 

Засега ГЕРБ в Столична община дава отпор на реформаторските мераци. Тихомълком хората на Йорданка Фандъкова  успяха да си създадат мнозинство и вече не е проблем да орязват апетитите на Радан Кънев и компания, коментираха общинари. ГЕРБ имат 30 съветници, а готовност да им помагат вече са изразили от т. нар. Коалиция „Пет", в която влизат „Глас народен", Движение 21 и Зелените. 

Патриотите и „Атака", които общо имат петима съветници, също ще подкрепят ГЕРБ. Затова далеч по-вероятно е някой от другите претенденти за стола на Петър Диков да победи в предстоящия конкурс. Имената, които засега са известни са на архитекта на район „Триадица" Иван Шишков и на бившия шеф на ДНСК Николай Христов. Амбиции имал и досегашният заместник на Диков - Влади Калинов, но бързо го отказали.

Кой е Ангел Захариев и какви са бизнес връзките му с Плевнелиев

През 2007 г. Ангел и Екатерина Захариеви купуват от Росен Плевнелиев и половинката му Юлиана парцел с площ 599 кв. м в столичния квартал "Малинова долина". Цената е 11 000 евро или 14 пъти под пазарните нива в района към този момент. 

Преди да влезе в политиката Плевнелиев беше управител на фирмите "Линднер", "Мобилиен мениджмънт" и "Резиденшъл парк София". Те бяха движещата сила при изграждането "Бизнес парк - София", както и на жилищния комплекс от другата страна на Околовръстното шосе, известен като "Резиденшъл парк", където живее семейство Плевнелиеви.

Ангел Захариев е управител и съдружник в бюро "А и А - архитекти". Фирмата е автор на генералния план и концепцията за бизнеспарка. "А и А - архитекти" проектира сграда номер 5 и 8 в комплекса. Осмият билдинг е и най-големият - 32 000 кв. м РЗП. Бюрото е разработило и интериорни проекти за над 200 наематели в парка.  
"А и А - архитекти" имат проекти за еднофамилни постройки във фаза 2 на "Резиденшъл парк". В същия комплекс две масивни къщи притежава сегашният президент на републиката със съпругата си Юлиана. "А и А - архитекти" работи заедно с "Линднер" и по небостъргача на бул. "Цариградско шосе".  Фирмата на кандидата за главен архитект на София проектира комплекса „Музейко", който е финансиран от фондация „Америка за България" с 22 млн. лв.

Захариев е един от най-големите критици на подалия оставка Петър Диков. През последните 7 години, съпругът на Екатерина Захариева участва в инициативи и сдружения, критикуващи градоустройствения план на София. „Група град" организира поредица от конференции на недоволни архитекти, които са без достъп до обществените поръчки в Столична община. Сбирките най-често бяха отразявани в медиите на Иво Прокопиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Поредният пазарджишки кадър. Началото на тия калинки в държавните служби и конкретно във Външно сложи небезизвестният Стоян Ганев.

18.11.2015 17:01:21

Анонимен

А самата Екатерина Захариева я гласи за посланик!

18.11.2015 16:58:47

ruth

работата е ясна!

18.11.2015 16:01:49

Анонимен

Неговият случай е повече от ясен. Почти всичко, което върши от четири години насам, поотделно заслужава вонливото отличие на „Господари на ефира“. А за цялостния му провал, неговият „Скункс“ трябва да бъде голям, поне колкото паметника на Съветската армия. Така ще бъде начесана и комичната му русофобия. Понякога обаче нечие неприличие е толкова фрапиращо, че човек отбягва дори да мисли за него. Така си обяснявам факта, че „Господари“ не са се сетили досега за Плевнелиев. Ако са забравили предишните му изхвърляния и налудности, то само последната му си струва един „Скункс“: скорошните му предизвикателства, изречени по адрес на Русия. Обама казва, че без Русия не може да бъде решена нито една световна криза. Обаче нашият Петльо – барабар Петльо с мъжете – пак се заяжда в най-неподходящия момент: Русия водела хибридна война срещу България. Този човек е източник на мисловни газове, нищо друго. Петльо вече поставя в нетърпима ситуация и своя Опекун – и Бойко е принуден да се обяснява, че не бил „ястреб“ и не споделял изхвърлянията на президента си. Е, каква държава е това, в която премиерът е принуден редовно да обяснява президента или да се дистанцира от него. Ще изтърпим още няколко месеца Петльо. Но не бива да се примиряваме с недопустимите му волнодумства. Нека изтъркаля остатъка от мандата си в мълчание. Ако Бойко и това не може да осигури, ще му се наложи в скоро време да се превърне в говорител на Плевнелиев. Не е завидна тази роля.

18.11.2015 16:00:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.