• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Общински съветници и граждани внесоха подписка за запазването на "Къщата с ягодите"

Общински съветници и граждани внесоха подписка за запазването на "Къщата с ягодите"

/КРОСС/Успели и неуспели кандидати за столичния общински съвет внесоха днес в кметството обща подписка срещу "преизграждането" на т. нар. "Къща с ягодите" на ул. "Сан Стефано" и отворено писмо към кмета Фандъкова срещу обезличаването на старите части на София, съобщават от пресцентъра на инициаторите от "ДЕОС".

Петицията е подкрепена новоизбраните общински съветници Иван Велков от "Зелените", Иво Божков от Реформаторски блок, Ангел Джамбазки от ВМРО, Георги Кадиев от коалиция "Сердика", от кандидатите за кмет Михаил Мирчев от БСП и Виктор Лилов от ДЕОС и граждани, присъствали на импровизирания дебат пред къщата преди две седмици. Тогава те настояха Общинския съвет да не дава разрешение за събарянето на паметника на културата на ул. "Сан Стефано" с цел "преизграждане", каквото желае собственикът му, шефът на "Лукойл" Валентин Златев"ДЕОС" адресират и ново отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова, с което настояват тя да предприеме мерки срещу изчезването на архитектурата на Стара София, която според тях би могла да се превърне в новия символ на града.

"Очкаваме общината да поведе битката, ако трябва и чрез законови промени, така че собствениците на сгради - паметници на културата да не могат просто да ги неглижират и оставят да се разпадат от самосебе си", пишат от партията.

Ето целия текст на писмото:

Уважаема госпожо Кмет на София,
уважаема г-жо/г-не Председател на СОС,

София е нашият град. Ние стъпваме на неговото минало, за да създаваме неговото бъдеще. Откакто градът е столица на България, различни управленски периоди оставиха своя отпечатък върху неговия съвременен облик. Не всички от тях са били достатъчно прозорливи, за да ценят завареното културно наследство в достатъчна степен. В следтоталитарните години кичът и бутафорията тихомълком превземат територии от стойностното и красивото, с което градът губи своята автентичност и очарование. Чрез необмислено саниране се унищожават фасади, унищожена е значителна част от уникалния архитектурен комплекс на Захарна фабрика, изтърбушената къща на Фингов на ул. "Шипка" 38 умишлено е изоставена, а съсипаните сгради на минералните бани в Овча купел, в Горна баня и Банкя са директно следствие на общинската незаинтересованост. Районът около ул. "Пиротска" и Женския пазар e окончателно занемарен, фасадите - постепенно унищожавани чрез подмяна на дограми, зазиждане на балкони и разполагане на шарени рекламни пана на всеки квадратен сантиметър видима площ. Колко други автентични сгради са вече само спомен - трудно е да се изброят.

Време е да преосмислим значението на кварталите и обектите с културна стойност, които крият в себе си потенциала да станат новите символи на града. От Вашето писмо-отговор за "Къщата на ягодите" научихме с радост за инициативата, български и френски архитекти да започнат проект за опазване на старата градска част около Женски пазар. Но и Захарна фабрика, Античен театър, старите трамвайни депа, старата тютюнева фабрика на Сточна гара, летище Божурище, Водната кула в Лозенец, старите минерални бани на София са сред уникалните културни и архитектурни обекти на столицата, които заслужават да се превърнат в местни средища и белези на кварталната идентичност. София е една от най-богатите на минерални извори столици в света, а градът не може да се похвали с нито един работещ плувен басейн с лечебна вода.

От името на ДЕОС настояваме запазването на културното наследство и автентичния облик на града, особено в централната му част, да бъдат включвани като задължително условие при възлагане на обществени поръчки за проектиране. Очкаваме общината да поведе битката, ако трябва и чрез законови промени, така че собствениците на сгради - паметници на културата да не могат просто да ги неглижират и оставят да се разпадат от самосебе си.

Надяваме се че кметството и столичният общински съвет ще бъдат на висотата на отговорностите и задълженията си, да запази историческия облик на София и да не допуска разрушавана на нейния автентичен архитектурен облик, недвижимото културно наследство на града, неговия дух!

Ние, като отговорни граждани, ще бъдем съюзници на всеки, готов да подеме това колкото амбициозно, толкова и належащо начинание.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.