• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Постоянната експозиция на Музея за история на София отваря врати на 17 септември

Постоянната експозиция на Музея за история на София отваря врати на 17 септември

/КРОСС/Постоянната експозиция на Музея за история на София ще отвори врати на 17 септември като подарък за столичани по случай празника на града.

Изложбата за 8-хилядолетната история на града ще бъде подредена в 8 зали в сградата на бившата Централна минерална бани и ще обхваща периода от неолита до 40-те години на XX в. с акцент избирането на София за столица на държавата през 1879 г. и началото на 20-ти век, когато е най-интензивното и най-бурното развитие на града.

В постоянната експозиция посетителите на музея ще могат да разгледат бюрото на княз Фердинанд, което няма данни да е било използвано, френска каляска, принадлежала на Мария Антоанета, използвана в български условия само веднъж за първата сватба на княз Фердинанд. Цялата инсталация - каляската и конете ще заемат централно място в една от залите и ще бъдат анимирани със съответните дигитални способи.

Ще може да се види и т.нар. „стол за влюбени", в морала на XIX-XX век, при които седящите мъж и жена са разделени физически от дебела преграда, която не позволява да има допир между тях. Други експонати са печка за отопление от XIX век, гарнитура за поднасяне на кафе, също запазена в отлично състояние и столовете от гарнитурата на Министерски съвет до 1947 г.

Музеят за история на София е придобил много ценни експонати, като някои от тях са принадлежали на видни българи като Константин Стоилов и Стефан Стамболов. 

Обособени са и две зали за временни изложби.

За столичният кмет Йорданка Фандъкова музеят е емблематичен не само като сграда, но и като място, съхраняващо духа на София, на Средец, на Сердика и дори на неолита. „Няма град, който да няма собствен музей. Това беше една задача, която беше изключително важна за града", каза днес Фандъкова. 

Очакваме около 50 хил. посетители годишно в Музея за история на София, добави д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" към Столична община.

Днес двамата направиха проверка на подготовката на постоянната експозиция.

По думите на д-р Чобанов, това са прогнозни числа, но със сигурност отварянето на музея ще бъде допълнителен стимул за туристите и той ще се превърне в част от обиколките на туристическите групи. „Ще направим един маркетингов модел, който вече се развива, за насърчаване посещаването на музея", каза той.

Предстои изработването на обща информационна платформа с общи билети.

„Преговаряме с държавата и с частни музеи, като детският музей „Музейко", който ще бъде открит в района на метро станция „Г.М. Димитров", каза зам.-кметът.

По думите на Чобанов цените ще са изключително социални, както във всичките музеи. Има и огромни намаления, както и безплатен ден.

Директорът на музея Надежда Кирова уточни, че редовната цена ще бъде 6 лв., а намалението за студенти, ученици и пенсионери е 2 лв., като ще има и още намаления за временните изложби и ще бъдат предлагани и комбинирани билети.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хубаво нещо е музеят, но много по-хубаво щеше да бъде ако бяха успели да убедят някой от БГ олигарсите или дори някоя мутра да финансира един модерен СПА център с рядка минералне вода, в коят се е къпал и Константин Велики. България е втора в Европа (след Исландия) по брой на минерални извори и сигурно последна по тяхното ОБГРИЖВАНЕ! Австрия, Чехия, Франция и други вадят стотици милиони от бански туризъм. Там общините се грижат и печелят от тях, а у нас ... пустиня, всички чакат държавата да даде. Да, да ама не!

12.08.2015 18:35:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.