• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Как Столична община възнамерява да наруши закона

Как Столична община възнамерява да наруши закона

/КРОСС/Столична община премина в предизборен режим на работа. Въпреки че местните избори са далеч, явно тези за правителство също се броят. Последният ярък пример за популистките безумия на общината бе провокиран от „сензационните данни" за нивото на замърсяване на въздуха в столицата.

Решенията според кмета Йорданка Фандъкова се крият в това дизеловите автомобили, които се движат в София без катализатори, да бъдат спирани от движение. Столичната община започва проверки с Пътна полиция и държавната Автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от автомобилите. Това обаче е една напълно безсмислена и популистка мярка, която всъщност няма да помогне на София, а ще доведе до допълнителни санкции. На първо място, никъде в българското законодателство не е отбелязано, че движението на автомобили без катализатори в страната е незаконно и трябва те да бъдат спирани от движение. Според законодателството действащо в момента колите с катализатори се ползват с 30% отстъпка от годишния данък за тях. Тук дори няма и да споменаваме, че някои от автомобилите са фабрично без катализатори. Така собственикът на спрян от движение автомобил може спокойно да заведе дело срещу Софийска община, което разбира се ще спечели, а разходите и обезщетенията ще бъдат платени от данъкоплатците в гр. София.

Реално погледнато няма как да бъдат ограничени или спирани колите без катализатори. Това, което може да направи и е в правомощията на г-жа Фандъкова е да се въведе изискване при регистриране на МПС в столицата то задължително да бъде с катализатор. Но тази мярка ще важи за регистрираните тепърва автомобили или пререгистрираните такива. От друга страната през София постоянно преминават автомобили, които са регистрирани в други градове на страната. Дори и да се направи това, всеки ще може спокойно да си регистрира автомобила без катализатор в град Перник и да си го ползва в София. От това упражнение отново замърсяването няма да бъде намалено, а данъците вече няма да влизат в бюджета на столицата, а в този на други градове. Така че и този ход е безсмислен и ще доведе до загуби за София.

Основен проблем за замърсяването на въздуха в София обаче не са колите без катализатори. Те все пак са само част от автомобилите в града. По-значимият проблем е отоплението на въглища и други видове материали отделящи високо ниво на прахови частици и замърсяване. Не случайно именно по време на най-студените дни в годината, ескалира проблемът със замърсяването на въздуха. През тези дни именно ползването на какви ли не отоплителни уреди бе значително повишено за сметка на автомобилите движещи се в града.

Основни потребители на въглища и дори автомобилни гуми за отопление са районите с преобладаващо ромско население. Реалността обаче е такава, че там няма на какво друго да се отопляват живущите, а държавата е абдикирала от своето задължение да прилага закона там. Нека и не забравяме и че именно в тези квартали и махали населението се оказва най-активно в изборния процес, а то ще бъде само след 2 месеца. Явно никой не смее да наруши комфорта на тези избиратели.
Друга причина за замърсяването на въздуха в София са кръстосващите по всички улици огромни камиони. Е, те нали превозват стоки на едри бизнесмени, няма да е много добре да бъдат спирани от движение. Избори идват, а спонсори все по-малко...
Сред мерките, които ще се предприемат от г-жа Фандъкова не се включват обаче глоби за собствениците на домашни животни, които са осеяли с екскременти и физиологични течности пухкавия бял сняг. Или това не замърсяване. Интересно какво ли се случва с тези неща? Предполагам, че се изпаряват в нищото.

И така за пореден път вместо държавата, в лицето на Софийска община, да си свърши работата и да реши проблема, ще имитира малко дейност за замазване на очите и туширане на недоволството. А сметката за това ще си я платят всички обикновени граждани, които си плащат данъците.

Източник: economist.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Глупости на търкалета, ама пълни. И къде пише, че аз като шофьор на МПС имам задължението да знам дали колата ми има катализатор ? Аз имам ангажимент да мина ГТП ако ми дадат документ си карам и толкоз, няма как да издържи обжалване тази простотия.

09.02.2017 12:10:25

Да вдигнем шум

Общината няма капацитета да направи това, което предлага. То МВР не си върши нормалната работада контролира движението в София, остава само да проверя катализаторите. След това сигурно нямат право да го правят на пътя и т.н. Затова вместо прах в очите, Фандъкова да излезе да измие улиците, които тънат в прах от огромните камиони, които всеки ден внасят в града огромно количество земя. Да провери автомобилите на градския транспорт, които в по-голямата си част са безкрайно остарели. А, най-добре по принципа на Бойко да си подаде оставката, поради некадърност да се справи.

08.02.2017 17:17:41

Анонимен

Кметицата мисли и крадне с гъзъ си.

08.02.2017 13:09:05

Анонимен

ОК, а как ще го направи? Ще сложи КПП-та ли? Парите, които ще хвърли за подобни мерки ще са много повече от ефективността им. По-смислено е да се въведе безплатен градски транспорт, който да може да бъде нормална алтернатива и да се насърчи ползването му вместо автомобил. А какво направи леля Данче? Вдига лятото с 60% цената на билета и така насърчи ползването на автомобили. Така, че кой е отговорен за по-големият трафик и замърсяване ....

08.02.2017 10:11:15

Анонимен

Пичове,кметицата е в правото си да ограничи влизането на автомобили без катализатори в центъра на София-този който няма,си оставя колата на околовръстното и влиза в София с метрото-ясно ?

08.02.2017 09:06:39

Гост

Много точно и вярно!

07.02.2017 14:31:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.