• 13 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8168
  •  GBP / BGN 2.3183
  •  CHF / BGN 2.0287
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Инж. Славчев: Ще предложим стратегия за бюджетите на София до края на мандата през 2019

Инж. Славчев: Ще предложим стратегия за бюджетите на София до края на мандата през 2019

/КРОСС/ Инж. Симеон Славчев е заместник-председател и общински съветник от ПП "Движение 21", съпредседател е на "Политическа група 5" в СОС. Заместник-председател е на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и е член на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика и на постоянната комисия по транспорт и туризъм.

Г-н Славчев, в началото на мандата на Столичния общински съвет определихте пет приоритета, по които ще работят „Движение 21" и "Политическа група 5", на която сте съпредседател. Какво успяхте и какво не успяхте да свършите през първите ви 9 месеца като общински съветник?

Още при формирането на „Политическа група 5", в която влизат ПП "Движение 21", ПП "Глас народен" и ПП "Зелените", заявихме, че в Столичния общински съвет ще работим по реализацията на пет приоритета. Това са достъпната градска среда, интегрираният градски транспорт, София - зелена столица, културна и дигитална община.

Смея да твърдя, че по всеки един от петте приоритета за тези девет месеца в общинския съвет успяхме да свършим не малък обем от работа и налице са вече и конкретни резултати.

Ще припомня, че по предложение на "Движение 21" и "Политическа група 5" в Столичния общински съвет беше създадена специална комисия, която да отговаря за достъпната градска среда в София. Тази комисия решава проблемите с достъпността не само на хората с увреждания, на майките с детски колички, но и на всички жители и гости на столицата. Споменах вече на няколко пъти пред други Ваши колеги и медии, че по предложение на "Движение 21" и "Политическа група 5" Столичният общински съвет прие един от най-важните си политически документи от началото на мандата - Декларацията за достъпност. Тя беше приета, забележете, с пълно мнозинство и политически консенсус от общинския съвет. С този документ се гарантира достъпната градска среда в София на хората с увреждания и майките с деца. По силата на тази декларация всеки обществен обект, който се строи в рамките на София, трябва да бъде проектиран и изграден така, че да е достъпен за всички граждани.

Всички ние - граждани и институции, трябва ясно да осъзнаваме отговорността си към хората, които са със затруднено придвижване. Недопустимо е например поведението на шофьора на автобуса по линия 72, който отказа да свали специалната рампа, за да може да се качи гражданинът с инвалидна количка. Осигуряването на достъпност на градската среда може да бъде установено с документ, но реализацията й на практика е въпрос и на лична, и гражданска отговорност.

Също така по предложение на "Движение 21" беше създадена експертна комисия към Столичната община, която в момента разработва "План за устойчива градска мобилност на София". Този план ще даде визията и решението на проблемите с транспортната инфраструктура и интегрирания градски транспорт в София за период от 10-15 години напред.

По предложение на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет беше създадена и временната комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша" на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми.

Заедно с колегите от групата успяхме да внесем конкретни предложения в сферата на културата, които залегнаха в културната стратегия на София.

Списъкът със свършените неща до момента е дълъг и ще спра до тук. Важното е, че „Движение 21" и „Политическа група 5" работи през тези девет месеца в общински съвет за решаването на реалните проблеми на София и нейните жители. Разбира се, има и много неща, за които времето не ни стигна да свършим, но от новия политически сезон всички те ще влязат като конкретни предложения и доклади в Столичния общински съвет.

Какво да очакваме от „Движение 21" в Столичната община след ваканцията?

На дневен ред е реализацията на електронната система за таксуване или така наречената тикет система. Чрез нейното внедряване всеки жител и гост на столицата ще заплаща справедливо транспортната услуга на обществения транспорт, който ползва. „Движение 21" направи конкретни предложения за иновативни и справедливи решения в електронната система за таксуване. Едно от тях е времевият електронен билет, с който ще може да се пътува в рамките на 30 или 60 минути и през това време да могат да се сменят различните линии и видове транспорт (метро, автобус, трамвай или тролей).

Също така предстои през новия политически сезон в Столичния общински съвет да обсъдим и приемем „План за устойчива градска мобилност на София".

До месец октомври общинският съвет трябва да гласува и предложението ни за промяна в наредбата за движението на територията на Столичната община, който регламентира движението на пътни превозни средства с животинска тяга. Знаете, че предложението на „Движението 21" е за пълна забрана на движението на каруците на територията на Столичната община с изключение на селата, които се намират от външната страна на околовръстното шосе.

До края на тази година предстои временната комисия за Природен парк "Витоша" да излезе със своя анализ и конкретни предложения за дългосрочното решаване на проблемите на природния парк. Според нас всички въжени съоръжения трябва да минат под шапката на Столична община и тя да отговаря за тях и да ги стопанисва. Предстои да бъде разгледано и предложението на „Движение 21" и „Политическа група 5" лифтът Княжево-Копитото да бъде възстановен и да започне да функционира. Още през месец септември ще започнем и обсъждането на стратегията за цялостно изграждане на велоалеи и на територията на Столична община. Израждането на цялостна мрежа от велоалеи в София е също една от целите на „Движение 21", по която предстои да работим през новия сезон в общинския съвет.

Готвим и конкретни предложения за Бюджет 2017 на Столичната община. Ще предложим комплексен подход и стратегия за формирането и реализирането на бюджетите на София до края на мандата през 2019 година. Целта е общината правилно да може да планира и проектира политиката си в областта на приходите за период от три години от една страна и успешно да може да реализира приоритетите си в съответните сектори от друга страна.

Как работите с другите политически сили в СОС?

За нас е важно да бъдат решени проблемите на София и поради тази причина като съпредседател на „Политическа група 5" още в самото начало на мандата заявих, че ние няма да бъдем нито управляващи, нито опозиция. Ние имаме коренно различно виждане от всички политици до сега за начина на правене на политика и най-вече за това как могат да бъдат решени конкретните проблеми на общината. „Движение 21" и „Политическа група 5" залага на прагматизма и диалога и поради това в Столичния общински съвет до сега подкрепяхме всяко добро предложение, без значение от коя политическа група или от кой общински съветник идва то. През новия политически сезон не само, че няма да изневерим на този наш стил, но имаме готовност с конкретни предложения да активизираме още повече този процес.

Какво налага смяната на кмета на район „Младост"? Има ли опасност и в други райони на София да се стигне до презастрояване? Дали единствено поради недостатъчната гражданска активност това може да се случи незабелязано?

Оставката на кмета на район „Младост" беше поискана от политическото ръководство на ГЕРБ с оглед на напрежението, което възникна в района плановете за застрояване в зелените и междублоковите пространства. Важно е да уточним, че проблемът с конкретните парцели, както и с голяма част от проблемите със презастрояването, които възникват и в другите райони на София са още от времето на Стефан Софиянски. Още тогава столицата беше разпродадена на безценица и на парче. В този смисъл сега избухват една по една и бомбите, които тогавашното мнозинство в Столичния общински съвет е заложило.

Молбата ми към всички независими български медии е да се поинтересуват и изкарат цялата информация за това кой на кого какви имоти и обекти продаде в София по времето на Стефан Софиянски и Антоан Николов и да се проследи тяхната историята и съдбата до днес. Като общински съветник съм готов да съдействам за получаването на всякаква информация, но е важно веднъж завинаги да излезе истината и всички разберат имената на тогавашните общински съветници и управници, които ограбиха столичани. Важно е да отбележим и още един важен момент и това са публичните обсъждания на подробните устройствени планове (ПУП), където е необходима сериозна и истинска гражданска активност. По време на публичните обсъждания могат да бъдат взети предвид съображенията и възраженията на гражданите. Тогава може да се повлияе върху вземането на съответното решение и затова е важно да се промени и механизмът за провеждане и оповестяване на публичните обсъждания - нещо, върху което „Движение 21" и „Политическа група 5" ще работи в Столичния общински съвет.

Жителите на София също трябва да участват активно във всички публични обсъждания, без значение дали става въпрос за ПУП, за разширяване за платената зона за паркиране или за конкретно инвестиционно или инфраструктурно намерение. Само така една голяма част от проблемите ще могат да бъдат решени или избегнати предварително.

Предстоят президентски избори. Вие сте заместник-председател на „Движение 21" - ще имате ли кандидат и дали това ще е Татяна Дончева?

Целта и мисията на "Движение 21" още от самото си създаване е обединяване на можещите, знаещите и активните българските граждани, без значение, дали те се определят за ляво или дясно мислещи.

На предстоящите президентски избори "Движение 21" ще продължи да търси това обединение на българските граждани около кандидат за президент, който винаги е имал принципна позиция, който има смелостта да нарича нещата с истинските им имена, без да се страхува и който ще бъде истинският алтернативен кандидат срещу политическото статукво.

Твърдо сме убедени, че изборите за президент на републиката трябва да се възприемат като етап от един дълъг процес, който да има за цел промяна в управление на страната. В този процес трябва да бъдат увлечени партньори от целия политически спектър, които се обявяват за такава промяна.

Това което мога да ви кажа към момента е, че предстои Националният изпълнителен съвет на „Движение 21" да вземе решение дали ще участва в тези избори и под каква форма.

Надявам се обаче, че на предстоящите президентски избори българските граждани ще гласуват не така, както им казват, диктуват и спускат от партийните централи. А че ще гласуват с разум и сърце и това ще обърка сметките на всички задкулисни играчи. Предстоят големи изненади.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

diri

Вместо да бяха писали тия глупости да бяха дали примери какво точно са свършили освен да създават комисии и комисиики, декларациики, групи и групички. Големи мислители - какво точно сте направили. Освен процентите и заплатките народа какво разбра от вашето съществуване?

19.08.2016 01:01:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.