• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Шестметров паметник на ВМОРО ще бъде издигнат в София

Шестметров паметник на ВМОРО ще бъде издигнат в София

/КРОСС/ В началото на следващата година на кръстовището на булевардите „Тодор Александров" и „Стефан Стамболов" в София ще бъде издигнат шестметров паметник на българските революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско, съобщи „Дарик". 

В монумента от бял врачански камък са вплетени олтар, криле и надпис. Върху единия от символите - устремени криле, ще бъдат изписани имената на 150 герои, дали живота си за България. На практика, това ще е първият паметник в София, посветен на създадената през 1893 г. ВМОРО, която се бори за обединена целокупна България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Арнаудов

„Стресни се племе закъсняло, живееш ли, мреш ли ти не знаеш, след теб потомство иде цяло, какво ли ще му завещаеш?” Иван Вазов Преди повече от две години и половина група интелектуалци от София, създадохме инициативен комитет и приехме за свой дълг изграждането на паметник на героите от Македония, Беломорска Тракия и Одринско, отдали живота си за свободата и просперитета на целокупна България. Водени от родолюбиви чувства взехме това решение за паметник, мълвящ без думи на приходящите пред него за великите неща в живота човешки, неподвластни на времена и страсти и за тези, които с делата си станаха символ на непреходността им. На пресконференцията в БТА от 26.11.2015 г. (http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_plihlwq8), посочихме, че паметникът, чиито скулптор е младата и талантлива г-ца Моника Игаренска ще бъде издигнат на едно от емблематичните места в гр. София – на ъгъла на бул. „Тодор Александров” и бул. „Стефан Стамболов”. Паметникът е изпълнен от бял врачански камък, с височина около пет метра и постамент с височина един метър под формата на правилен паралелепипед. На постамента ще бъде изработено, с цветни материали, знамето на опълчението. Върху постамента ще има надпис от стиха на Вазов „Българийо, за тебе ……”. Върху самия паметник ще бъдат изписани 150 имена, които ще завършват с надпис „….. и хиляди други знайни и незнайни чеда на майка България. Поклон!”. Искрената надежда на инициативния комитет е, че с този паметник ще се събуди позаспалата национална памет и заветите на героите няма да потънат в реката на забвението. Повече нагледна информация може да се получи от Информационната табела, монтирана на мястото, където ще бъде изграден паметникът. секретар на Инициативния комитет – адв. Иван Арнаудов.

29.11.2015 17:14:41

потомък

Всичко,което се прави от българи за България,е похвално.Нека делата на хората,направили си трудът да създават,а не да празнодумстват бъдат зачетени по достойнство от всички,милеещи за достойно име и живеещи с вдигната глава!Защото да даваш присъди е леко и приятно,да се лишаваш в името на идея е тежко.

28.11.2015 13:32:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.