• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Париж Ан Идалго

Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Париж Ан Идалго

/КРОСС/ „Благодаря за възможността да потвърдим съвместната работа по въпросите на екологията, транспорта и зелената система", каза кметът на Париж Ан Идалго след срещата си с кмета на София Йорданка Фандъкова във френската столица, съобщава пресцентърът на Столичната община. 

Ан Идалго прие поканата на кмета Фандъкова да посети София възможно най-скоро.

Йорданка Фандъкова посочи, че София инвестира европейските средства в зелени политики. Основната насока, в която работим за по-добро развитие на нашия град, е чрез устойчивите инвестиции - в модернизиране на градския транспорт, управлението на отпадъците, енергийна ефективност и обновяване на паркове.

София е инвестирала в тези области над 1,5 млн. евро средства от европейски проекти. Приоритетни инвестиции в тези сфери, които гражданите на София виждат, са разширението на метрото до летището и бизнес парка, новите автобуси, трамваи и тролейбуси. Тази година ще бъде завършен и най-модерният завод за преработване на битови отпадъци, като от миналата година работи инсталацията за зелени и биоотпадъци.
По думите на Ан Идалго много е важна съвместната работа на кметовете за устойчивото развитие, защото големите градове носят отговорност за решенията във връзка с изменението на климата. По думите й София има опит в работата по превенция срещу наводнения. Експерти от Париж ще посетят София, за да обменят опит в тази област.
София, от своя страна, ще получи експертна помощ в областта на разкриването и експонирането на културно-историческо наследство и зелената система на града.

По време на разговора кметовете на двете столици обсъдиха възможността за сътрудничество и в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

На срещата по предложение на кмета Фандъкова бе обсъдено представяне на София в открито градско пространство в Париж в навечерието на 24 май тази година. Очаква се това да бъде или до Лувъра или в централния квартал „Маре".

На срещата с първата жена кмет на Париж присъстваха и Малина Едрева, общински съветник, председател на комисията по образование, култура и наука, д-р Тодор Чобанов, зам-кмет по култура, образование, спорт и превенция на зависимостите, Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, Н. Пр. Ангел Чолаков, посланик на България във Франция и от община Париж Патрик Клюгман, зам-кмет - международни отношения, Жан-Луи Мисика, зам-кмет - благоустройство, Орелиен Льошевалие, дипломатически съветник.

По късно днес кметът на София посети историческия музей на Париж „Карнавале", с оглед на предстоящото откриване на Музея за история на София.

Кметът Фандъкова проведе и среща с г-жа Полин Верон, зам-кмет на Париж, отговаряща за местната демокрация, гражданско участие, обществен живот, младежта и заетостта. На срещата бяха обсъдени финансирането на граждански проекти по програмите на Столичната община и опитна на Париж в т. нар. споделени бюджети.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.