• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Симеон Славчев: В София може да се изградят чешми без данъкоплатеца да даде и стотинка

Симеон Славчев: В София може да се изградят чешми без данъкоплатеца да даде и стотинка

/КРОСС/ В българската политика и в частност на София, ГЕРБ управлява повече от 12 години и проблемите вместо да биват решавани, се затлачват. Политиката е средство и механизъм за решаване на проблемите на обществото, а не на отделни групи. Това заяви председателят на ПП МИР и съпредседател на „Политическа група 5" в Столичния общински съвет инж.Симеон Славчев тази сутрин по програма „Христо Ботев" на Българското национално радио.
„Политическа група 5" е най-атрактивната група в Столичния общински съвет. Една от битките ни е градската среда в столицата да бъде използвана максимално в полза на гражданите и гостите на града, София има уникални дадености. Разбирането на нашата група и моето лично разбиране е, че винаги има изход от всяка стуация, отбеляза инж.Славчев. По думите му голяма част от политическите приоритети на ПГ5 успешно са наложили през различни механизми. Голяма част от нещата, които предлагахме са по идеи на граждани, каза още той.
София е най-богатата столица в света по минерални извори, имаме повече от 31 минерални извора, като днес се използват едва 15-20% от тях. Т.е. около 80% остават неизползваеми, заяви общинският съветник. В близкото минало града беше покрит с чешми. Моето предложение е да бъде възложено на „Софийска вода" да се обследва всички възможности за поставяне на такива съоръжения. Преди 1 година беше съставена група в Столична община, в която и аз взех участие, която състави споразумение със „Софийска вода". В него е включто концесионерът да инвестира всяка година по 1,5 млн.лв. в проекти с обществено значение. Чешмите в столицата могат да се направят на основата на това споразумение и това да не струва нито стотинка на данъкоплатеца, беше категоричен инж.Симеон Славчев.
Столична община раздава минерална вода в центъра на София, но тази вода се закупува, за нея се отделят средства. Но с чешмите водата може да бъде безплатна, освен това и водата на София е качествена. Предложението ми за чешмите ще бъде внесено днес внесено в Столичния общински съвет, обеща председателят на ПП МИР. Ако идеята се приеме, още другата година София ще бъде оборудвана с чешми, коментира той. Един от мотивите, които управляващите посочват, за да няма повече такива съоръжения на територията на столицата са сериозните вандалски посегателства. Но в София има уникална система за видеонаблюдение, нарушителите могат да бъдат залавяни и наказвани с общественополезен труд - ако е разрушил една чешма, да построи две, предложи инж. Славчев.
Баните са ключови места в София, те са три - Централна, Горна баня и Овча купел. В момента има сериозна дискусия дали Централна баня да стане изцяло музей. Моето предложение е там да се направи спа център, беше доказано, че банята има нужния дебит за това. Може да се направи публично-частно партньорство с концесия, за да се поддържа сградата, която може всеки момент да падне. След края на концесията, може да се ползва от столичани безплано и целево. В Горна баня пък има уникален извор с лечебни свойства свойства... Но за съжаление повечето добри предложения биват отхвърляни от управляващите в СОС. Смятам, че трябва да има диалог, а не силови подходи, проблемите на София нямат цвят, те са общи, акцентира съпредседателят на ПГ5.
Между другото призовах кмета Фандъкова да бъдат върнати четири терена от Борисовата градина на общината. Тя го прие и това е крачка напред - в края на мандата се приеме предложение на опозицията, обяви инж.Славчев.
В началото на годината внесох предложение да се изгради паметник на хан Аспарух в столицата. В София има паметници на американски летци, на Роналд Рейгън, предстои да се изгради и такъв на Кенеди... Един български капитан - кап.Списаревски, който е спасил София, има паметник метър на метър, а той е проявил истинския патриотизъм и родолюбие, отбеляза общинският съветник. Идеята за монумент на хан Аспарух съществува отдавна, идва от инициативен комитет на български интелектуалци, които остават незабелязани и неразбрани. Внесох това предложение за гласуване в СОС, но за съжаление то продължава да престоява някъде по чекмеджетата, каза съпредседателят на ПГ5. Докладът ми за паметник е принципен, в него не посочвам конкретно място, а само идеален център. Идеята е да има конкурс и обществен дебат, на база на който да се реши точно къде да бъде изграден паметника на основателя на българската държава. Мястото предстои да се уточни, но паметник ще има, без значение дали решението ще се приеме в този или следващия мандат на СОС, допълни той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.