• 24 Авг 2019 |
 •  USD / BGN 1.7676
 •  GBP / BGN 2.1623
 •  CHF / BGN 1.7955
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 28°C

Жителите на София ще могат да направят градинка и детска площадка до блока си

Жителите на София ще могат да направят градинка и детска площадка до блока си

/КРОСС/ В постоянните комисии към Столичния общински съвет започна обсъждането на Проекта за Наредба за предоставяне на прилежаща земя - частна собственост на Столична община, към сгради етажна собственост в столичните квартали. Инициативата да се върне на хората собствеността на земята е на общинските съветници от „Политическа група 5" инж. Симеон Славчев, Иван Велков, Светослав Витков и Венци Мицов.
Мотивите на общинските съветници от „Политическа група 5" за изготвянето на Наредбата за придобиване на прилежаща земя към блока са свързани с това, гражданите да имат възможност да подобрят жизнената среда в кварталите на София. Вносителите се обосновават, че голяма част от прилежащите терени към жилищните сгради в момента са превърнати в незаконни паркинги и разкаляни и неподдържани места. Чрез възможността етажната собственост да придобие безвъзмездно прилежащата им земя, се дава възможност на собствениците да я превърнат в добре поддържана градинка, зелена площ, детска или спортна площадка.
По време на обсъждането на проекта за Наредба в постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Столичния общински съвет бяха обсъдени всички механизми, по които да се осъществи връщането на земята на етажната собственост и най-вече как ще се осъществява контрола, така че междублоковоте пространства да не бъдат превърнати в незаконни паркинги. Инж. Симеон Славчев изтъкна, че един от основните проблеми на София е мръсният въздух и надвишените норми на финни прахови частици. Той подчерта, че в момента голяма част от леките автомобили паркират в зелените площи и слизайки на платното за движение те разнасят мръсотия и кал, която е една от причините да се образуват финните прахови частици във въздуха на София. Чрез приемането на Наредбата и връщането на земята на етажната собственост ще се гарантира, че междублоковите пространства няма да се ползват за незаконни паркинги, което ще има огромна екологична полза от една страна и запазването на зелените площи на София от друга страна, каза Славчев пред комисията. Той благодари на членовете на комисията, като подчерта, че една от целите на „Политическа група 5 - да има дебат и широка дискусия по темата с опазването и поддържането на междублоковите пространства в София, вече е постигната. Общинският съветник благодари и на всички граждани на София, които се включиха активно в обсъжданията и дадоха прагматични и добри решения. „Всички предложения ще бъдат включени в новата Наредба, защото нашата цел е тя да бъде работеща и да даде добър пример за това как общината и жителите на София с общи усилия могат да превърнат столицата в по-добро място за живеене с повече зелени площи, детски и спортни площадки в жилищните квартали", каза още инж. Славчев по време на обсъждането на проекта за Наредба. Общинските съветници от „Политическа група 5" предложиха да се направят още няколко обществени обсъждания и на база на тях Наредбата да бъде допълнена с още добри предложения. „Убеден съм, че след като направим обществените обсъждания и допълним Наредбата тя ще бъде приета с политически и обществен консенсус", каза още инж. Симеон Славчев.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Според мен това е голяма глупост и "сиромахомилство". Вместо да се накара общината да се грижи за градските пространства и да контролира ползването им като се използват и нейните възможности за налагане на санкции, с предложената наредба на практика тя се освобождава от отговорност. А гражданите по какъв начин ще се справят с нарушителите, които например ползват градинката за паркинг? Етажната собственост може да глобява само нейните членове, но външни лица - не. Нито има законовите лостове да се справи, нито реалните възможности за това. А които искат да си облагородят околното пространство и сега могат да го правят. Във всеки квартал можете да видите такива примери.

18.04.2019 11:52:26

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.