• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Огромно, скъпо, неефективно и не топли - що е то?

Огромно, скъпо, неефективно и не топли - що е то?

/КРОСС/"Топлофикация София" е място за изнудване и загуби, за кражби и партийни назначения. Това е ясно на всички. Не е ясно само как това "изкопаемо", оцеляло по необясними причини чак до днес, не рухна по-рано.

Голямо, тежко, грозно и не рита - що е то? Съветска машина за ритане. Старият виц от годините на комунистическия режим отново е актуален. Огромно, скъпо, неефективно и не топли - що е то? „Топлофикация София" е отговорът. Дружеството твърди, че преди седмица е преживяло най-голямата авария в историята си, а огромна част от хората в София преживяват вероятно най-студените дни по домовете си.

Авария може да се случи навсякъде и по всяко време, но в случая става дума за закономерност - това предприятие е отдавна мъртво. Никаква ефективност, никакъв пазарен подход, изнудване на потребителите, загуби, кражби и партийни назначения. При такава формула въпросът не е какво е предизвикало аварията, а защо чак сега системата започна да се разпада.

Какво се случи всъщност?

Миналата събота токов удар вади от строя две помпи в по-високите източни райони на София. Водата тръгва назад по тръбите заради гравитацията. Това повишава налягането и започва каскада от аварии - спукани тръби и течове из целия град. Така най-кратко звучи обяснението на фирмата. Електроразпределителната компания отрича да е имало токов удар и не поема отговорността. Собственикът на „Топлофикация София" - Столичната община, иска от прокуратурата да провери каква е причината за аварията в собственото ѝ предприятие. И Цацаров нарежда прокурорска проверка...

С последното изречение започва краят на много истории в България. Сега ще чакаме „компетентните институции" да си свършат работата, скоро навън вече ще е топло и всички ще са забравили за седмицата на студ и липса на топла вода по домовете. А в това време гражданите са подложени не само на студ, но и на унижение. Според общите условия в договорите с „Топлофикация София", фирмата дължи неустойки при повече от 48 часа прекъсване на услугата. Сега се оказва, че никой не го е регламентирал ясно - кой брои часовете, какви неустойки, срокове, размери, основания за отказ... Въпроси без отговор, които най-вероятно ще оставят хората и без компенсации. И за да е още по-абсурдно, започна един безумен спор между доставчика и потребителите кога точно е спряло парното, кога точно е дошло, ама на едни места било топло, а на други било студено.

Причините за всичко това

„Топлофикация София" е класически пример за огромно парче минало, което необяснимо как е оцеляло чак до 2017 година. Докато в други градове подобни дружества бяха приватизирани и модернизирани - например в Пловдив с EVN, софийското продължава да бъде партийна „баница", от която едни верни кадри просто получават заплати, а други верни кадри сключват договори за различни доставки. А картината е отчайваща. Десетки милиони годишна загуба - за тази са планирани 35 милиона. Миналата са били почти 40, преди това - 60. Почти никаква модернизация. Почти никакви нови клиенти, а само борба за задържане на старите. Задълженията на дружеството са за над 600 милиона лева.

Кому е изгодно всичко това? Със сигурност не на потребителите. Не е изгодно и за всички данъкоплатци, които по един или друг начин компенсират загубите, дори и да не ползват услугата. Преди 10 години всички броиха луксозните придобивки на бившия шеф на фирмата Валентин Димитров, когото медиите нарекоха „Вальо Топлото". Но след него традицията да се краде очевидно е била запазена. Когато фалира КТБ, се оказа, че почти всички пари на дружеството са там - близо 80 милиона. В това време разходите за заплати и за външни доставчици растат. За всички е ясно, че „Топлофикация София" е нужна на управляващите точно такава. Не е ясно обаче как всичко това не рухна по-рано.

Източник:Deutsche Welle

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

боко не е виновен

13.02.2017 15:03:28

Анонимен

орешарски е виновен

13.02.2017 15:03:03

Анонимен

Нека някоя от медиите да направи изследване за следното: С колко телевизионно време по всички телевизии са занимавани гражданите на цяла България с парното на софиянци през последните 10 години? А смешната "война" между Станишев и Борисов, когато първия одържави "Топлофикация"-София, отнемайкия от Софийска община? Защо наистина никой не говори за топлофикациите във Варна и Пловдив? Приватизация е лекарството и заплащане по начина, както е в последните два града!

13.02.2017 07:02:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.