• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

ПП МИР: Президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради мръсния въздух в София и цялата страна

ПП МИР: Президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради мръсния въздух в София и цялата страна

/КРОСС/ Отново в София има опасно замърсяване на въздуха с азотен диоксид, установиха измерванията на мрежата от доброволци AirBG.Info.

Според данните нивото на азотен диоксид н столицата е два пъти над нормата, като при допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб. м. само за месец октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м.

От Изпълнителната агенция по околна среда, обаче, твърдят, че данните показват, нива в норма и замърсяване няма, а Столична община също за пореден път „замете” по килима данните за поредното замърсяване на въздуха на София, което ще доведе и води до сериозен здравен риск.

„Докога институциите ще спорят, ще си прехвърлят „топката” и отговорността и, а ние и нашите деца ще дишаме мръсен въздух в София?”

Този въпрос зададе председателят на политическа партия МИР инж. Симеон Славчев във връзка с поредното обгазяване на София и посочи, че това е опасност за здравето ни, която не се отчита от нито една иституция.

Според пулмолози, азотният двуокис е газ, който прониква освен в дихателните пътища и в кръвоносната система и води до промени в кръвоносните съдове, с което се увеличава вероятността от сърдечносъдови инциденти и съдови заболявания. Освен това азотният диоксид е причина и за заболяване на белите дробове, астма и бронхит.

По данни на Световната здравна организация в Европа 75 000 души умират преждевременно заради азотен диоксид всяка година, а броят на случаите на преждевременната смърт, причинена от замърсяване на въздуха, достига половин милион души. В България почти 1000 души годишно умират преждевременно от азотен двуокис.

„Чистота на въздуха в България е част от националната сигурност на страната ни, а високите нива на замърсяване заплашват здравето на българите” категоричен е Симеон Славчев.

Именно за това политическа партия МИР предлага президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата с мръсния въздух в София, а и в другите големи градове. От МИР настояват по време на съвета да бъдат обсъдени и набелязани конкретни и незабавни мерки, които трябва да се предприемат, за да подобри качеството на въздуха в цяла България.

„Заводът за изгаряне на отпадъци в центъра на София също ще увеличи замърсяванията с диоксини, фурани и тежки метали.

За това от ПП МИР предлагаме сред основните теми по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента да бъде спирането на изграждането на завода и разглеждане на всички екологично чисти и безопасни за здравето на хората алтернативи”, каза още председателя на партията инж. Симеон Славчев.

Припомняме, че той беше един от общинските съветници в миналия мандат на Столичния общински съвет, който се бори срещу завода за изгаряне на отпадъци в София и дори успя да вкара темата в съда. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.