• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Устройство на соларните панели

Устройство на соларните панели

София /КРОСС/ Преди да поговорим за устройството на соларните панели, нека ви разясним що за уреди са те, що за техника представляват.

Поради прекомерното замърсяване на планетата с газове и отрови, човечеството се принуди да търси алтернативни енергийни източници. Но и не само това - горивата се изчерпват и в близко бъдеще трябва да захранваме домовете си някак, с ток. А електрониката в апартаментите, офисите и къщите ни се увеличава - количествено. Тя е жадна, гладна за енергия - трябва да се "храни"!

И тъй, в тази ера на повишена токова консумация, дойдоха, или по-скоро намерихме начин да си готвим неограничени количества от тази храна. Защото слънцето, скъпи читатели, то е неизчерпаем източник на енергия. То е огромна ядрена, газова топка, която свети във всяка една секунда, във всеки миг, през всяко дихание от краткия ни земен път.

Слънцето е тук и винаги е било. И винаги ще бъде с нас, над нас. И това не е метафора!

 

От какво са изградени соларните панели?

Те се състоят от слънчева батерия, направена от химичния елемент в силиций. Провеждането на ток, получен в полупроводника, става през предната и задната част на батерията. Светлината пък, която е изключително важна, се пропуска в горната част.

За да се увеличи поглъщането на светлината от батерията, се използва диелектричен материал. Щом върху повърхността на слънчевия панел попадне светлина, носещата фотонна енергия генерира двойки електрони, които извършват така наречения P-N преход, познат на химиците и физиците. Те минават от по-високо на по-ниско енергийно ниво. А където са налице така наречените "дупки" - се случва точно обратното.

В емитера, където се натрупват половината електрони, се образува отрицателен електрически заряд (N-слоят).

Положителният заряд се натрупва в "дупките" (P-слоят).

При свързването на двата електрода се образува затворена електрическа верига, защото те са разнозарядни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.