• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Фестивал на солта започва в петък в Бургас

Фестивал на солта започва в петък в Бургас

/КРОСС/Този петък започва второто издание на Фестивал на солта. Едно събитие, което се случва на брега на лагуната Атанасовско езеро в района на Южни солници до басейните с луга и кал. Организаторите от проект „Солта на живота", LIFE+ призовават участниците да пристигнат дотук като за истински еко-фестивал - с велосипед, тротинетка, пеша, на сърф или по всеки друг начин, който показва съпричастност към околната среда. Началото е от 16.00 часа.

Тази година темата на Фестивала е „Сол и птици" и ще има забавления и изненади за всички възрасти. В детския кът ще гостуват „Био игри", които ще представят „Как летят птиците (и хората)?" и „Свойствата на солта" (забавни и поучителни експерименти). Новаторска и образователна ще бъде урбанистичната игра за деца „...И оранжев е градът...", чрез която в рамките на няколко часа децата ще създават своя устойчив град на мечтите.

По традиция в производственото хале участниците във фестивала могат да опитат какво е да си солничар за един ден - да пробват тежката солничарска лопата и да напълнят една количка със сол. Тази година в халето ще бъде представена и изложбата „Сол" на Мариана Сърбова, която по необикновен начин показва солеността на Атанасовско езеро, спрямо останалите Бургаски езера и Черно море.

Басейните с луга ще прегърнат с топлите си води любителите на солени и мокри изживявания, а над тях ще се носят фестивални хвърчила, които ще бъдат пуснати от най-малките гости. Тази година новата гурме-сол от Атанасовско езеро ще бъде дегустирана от почитателите на нетрадиционния вкус с приготвените кулинарни изкушения от нашите партньори - Кулинарно училище „Антре" - Бургас. Те са подготвили и няколко лесни за изпълнение и в домашни условия рецепти, приготвени с морска сол, добита от езерото.

Пак край кафето „На лугата" ще бъде разположен Базара на солта, на който могат да се купят сол и козметични продукти от луга, тениски с птици, сувенири и др. Птицата от метал и тръстика отново ще се включи във фестивала , но ще бъде преобразена в ново арт произведение с активното участие на всички желаещи и гости на фестивала. Музикалната част ще започне веднага след залез слънце с невероятните и завладядващи изпълнения на живо на Мариана от „Силует" и Венци, известни като „Акустик пойнт". Пак тогава ще има „кино за сол, птици и още нещо...".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.