• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

МЗ иска намаляване на количествата сол и захар в храните

МЗ иска намаляване на количествата сол и захар в храните

/КРОСС/ България - с най-високата смъртност в Европа. Сред основните причини - лошото хранене. Заради лошия здравен статус на българите на прицела на Министерството на здравеопазването попаднаха захарта и солта в храните и напитките, предаде Нова телевизия.

По данни на Световната здравна организация страдаме основно от сърдечно-съдови заболявания, за които до голяма степен вина има именно консумацията на сол и захар.

Ведомството взима мерки и започва преговори първо с производителите на млечни продукти и хляб за намаляване на количеството на сол в продуктите им.

„Във Великобритания след преговори с производители на храни успяват да постигнат редукция на солта от 2001-2011 година с 15%", обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов.

Намаляването на солта ще бъде проблем и за месопреработвателите, които също ще са принудени да заменят солта с консерванти. Дори министерството и бранша да си стисната ръцете, намаляването на количеството сол никак няма да стане бързо.

„Вече са предложени работни групи, които да изготвят проектозакони за допълнителни такси при напитки, съдържащи захар. Разработен е и проектозакон за постепенно елиминиране на трансмазнините от преработените храни", съобщи още д-р Каменов.

Лекарите напомнят, че здравословните проблеми не винаги се отразяват на килограмите и хората, които нямат наднормено тегло не трябва да се успокояват, а също трябва да внимават с какво се хранят.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.