• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Харалан Александров: В България нараства неравенството

Харалан Александров: В България нараства неравенството

/КРОСС/ В общия случай това, което се случва в България е, че нарастващите социални, образователни и властови неравенства, така да се каже се преразпределя не само развитието и възможностите за развитие, но се преразпределя и сигурността, която е много важен елемент от качеството на живот и е много важен ресурс. Има едни територии, в които живота е сравнително сигурен, той е наситен с присъствие на властта като например София, където вчера имаше засилено присъствие на полиция заради дербито между ЦСКА и Левски. Има обаче и територии като село Сотиря, откъдето обществото се е оттеглило и след него се е оттеглила и държавата. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" социалният антрополог Харалан Александров. Това, което наблюдавахме от живото включване от Сотиря е вопъла на една гетоизираща се територия, тъй като един от най-важните разделителни белези между гетото и цивилизованата територия е възможността да упражняваш брутално насилие безнаказано и това да става несанкционирано, допълни той.

В цялото ни общество, независимо от ситуацията в различните населени места, текат два процеса, които според нас заслужават много по-задълбочено внимание, дори да не кажа мултидисциплинарно изследване - от една страна тече процес на все по-задълбочаваща се криминализация. В тези населени места живеят заедно престъпници и жертви, виктимизацията, поведението на тези малки хора, които виждаме, чиито деца предстои да тръгнат на училище, родителите по принцип в тези гета, не са особено склонни да пращат децата си на училище. Това каза от своя страна Тихомир Стойчев, бивш шеф на ЦСБОП. В това малко село Сотиря всички са познавали извършителя на първото престъпление на малко дете, което завърши с убийство. Както казах в селото жертви и извършителите на подобни престъпления живеят заедно, без да има култура жертвата да се пази.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.