• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Митове и легенди за промиването на мозъци по време на соца

Митове и легенди за промиването на мозъци по време на соца

/КРОСС/  Пишат се разни глупости, че съзнанието ни е промивано по време на соца. Искам да внеса яснота по въпроса. Никой нормален човек не е чел директивите на БКП. Никой нормален човек не е ставал и лягал с мисълта за Тодор Живков. Между другото и никой нормален човек не е бил много недоволен от живота. Понятието наркотици се свързваше единствено с асоциации за чужбина и чужденци.

Нивото на образованието и здравеопазването беше в пъти по-високо от днешното. Имахме силна армия. Имахме истинска храна, а не вафли ку-ку-ру-ку. Децата без надзор играехме до 23,30 през лятото пред блока. Учител беше уважавана професия. Когато по телевизията говореха за преизпълнените петилетни планове хората или не обръщаха внимание /99%/ или се подсмихваха. Имаше здрави семейства. Имаше много работещи производствени предприятия, всички изцяло българска собственост. Бяхме 28-ма в света държава по стандарт на живот. Имахме много силно селско стопанство, непрекъснато влакови композиции пътуваха натоварени с български плодове, зеленчуци и консерви за Съветския съюз.

Бензинът през годините постепенно се повиши от 20 до 45 стотинки. Въздухът беше в пъти по-чист. Стресът беше в пъти по-нисък, на практика го нямаше. Много двойки се събираха и женеха по любов, а не по сметка. Критерий за приемане във ВУЗ бяха дипломата и оценки от кандидат-студентски изпити, а не дали можеш да плащаш семестриалните такси от над 1000 лева, защото нямаше никакви такси за студентите. Обяд в студентски стол струваше 50 стотинки. Аз съм чел "Приключенията на Лукчо", "Тримата мускетари", "Капитани на фрегати", "Капитан Немо", "Човекът Амфибия", "Оцеола", "Синовете на Великата Мечка", "Соларис", "Летище", "Бел Ами", "Пипи дългото чорапче", "Карлсон, който живееше на покрива", "Белият зъб", "Винету", Среща с Рама, Денят на Трифидите, Окончателна диагноза, Чоки, Под игото, Записки по българските въстания, "Баскервилското куче", По-малката сестра, Сбогом моя красавице, Големият сън, Високият прозорец, Черният обелиск, На западния фронт нищо ново, Повест за истинския човек, Десет малки негърчета, Парадоксът на огледалото, Сирените на Титан и още около 1000 книги, подобни на тези, доколкото една книга може да е подобна на друга. До тук има ли промиване на мозъци?

Освен история /в много по-достоверен вид, отколкото се преподава в момента/, география, математика, физика, химия, български език и литература съм учил /и научил!!!/ и немски език, и съм тренирал каяк по времето на соца. И съм мислел основно за приятелите си, съучениците си, родителите си, съседите и училището и квартала си. И за дните си. Също за игри, купони, и море. Та това, че в соца са ни промивали мозъците е някаква популистка легенда, лансирана от хора, които или самите нямат мозъци или искат да внушат, че хората, живели през социализма нямат мозъци. Което е нелепо, абсурдно и невярно.
А колкото до мисленето за море и ски - не само мислех, а и всяко лято съм ходил за по 2-3 седмици на море и всяка зима поне за 2 седмици на ски - нещо, което при прехвалената демокрация, която е по-скоро геноцид - аз поне не мога да си позволя този лукс, както и стотици хиляди други хора не могат да си го позволят. Но тук акцентът ми не е върху сравнението между соца и демокрацията, акцентът ми е върху това, че поколението от соца /моето/ сме по-образовани, с по-широка обща култура, по-сериозни към работата си и по-адекватни. И още нещо за соца - тогава всички бяхме наясно, че на Запад животът е по-богат и хубав, но и бяхме наясно, че западните държави не са приятелски настроени към нас, нещо, което е вярно и до днес, въпреки, че сме в ЕС и НАТО. И това е факт, който мнозина не осъзнават. Нито един западняк, най-малкото пък американец има интерес на някой българин да му е добре. Въпросните ЕС и НАТО имат интерес да сме им колония /ЕС/ и удобна територия, на която да разположат военните си бази за без пари /НАТО/. Та не знам кой е с промитите мозъци.
А сеге пийнете си кафенцето, плиснете си на очичките и започвайте да смятате тази година за 3 дена ли ще ви стигнат парите за море или за седмица.

Николай Желязков - Фейсбук

Снимка socbg.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

помнещият

има проблем с паметта.

14.07.2019 10:01:42

Анонимен

Прочетох внимателно всички коментари за или против.Че не беше всичко в ред по време на соца така е, но че статията е много точна и това е така.Че слушахме скрито "свободна Европа " така е и тогава не знаехме че ни промиват мозъците мислехме че щом е от тях и истина разбрахме го чак след "демокрацията"Скачахме по площадите и викахме -Кой не скача е червен да де но някои направо скочиха във властта и се запона едни рИформи, ма рИформи !От ЦК на КПСС и ЦК на БКП някои побързаха да ни вкарат в друга кошара на ЦК на ЕК нямаше референдум и ей така някой така решил !Е, що ги ручахме тогава жабетата , когато някога имахме суверенитет а сега и това нямаме нашите не могат и да пръцнат без да знае ЦК.то на ЕК ??!!!И ако тази статия и тези коментари оцелеят до утре ще е чудо на чудесата !!!!!!!!!!!!!!Някой ще ни пише ли от "демократите" защо пак върнаха "свободна Европа " нали веднъж ни "освободиха" сега от кого ще ни "освобождават" от тях ли ?Гледай си статия а не аз какво пиша че сте едни "журналяяяя" маааани ??!!!!!

14.07.2019 08:22:18

Антикомунист

Много добре написано, повечето от нещата описани в статията са едно към едно, но когато човек реши да лъже - то най-добрата лъжа е тази, която е най-близо до истината. Авторът е или платен комунист или пълен идиот.

13.07.2019 22:53:14

до "помнещ"

Дай доводи, не говори празни приказки.

12.07.2019 15:21:49

Анонимен

Социализъм означава "Основното образование на власт". Социализъм означава "Заводи и фабрики на загуба още на чертожната дъска". Социализъм означава "доноси, омраза, завист, шуробаджанащина". Социализъм? Днес виждаме плодовете му. У нас демокрация няма - управляват ни добрите стари комунисти-социалисти, нискочели милиционери, четинести функционери. Докато не разкараме поколението на социализма и ДС мижитурките, оправия няма.

12.07.2019 15:21:01

помнещ

Коментари подобни на първия показват само нивото на тоталното разпадане на обществото и на интелекта на хората...с малки изключения...непоправимо е...ще трябва да преминат няколко поколения, докато проумеят истината...ако все още има нещо от територията България....

12.07.2019 07:34:50

Анонимен

Соца? Празни магазини, километрични опашки, всички в сиво. На власт беше основното образование. Пост пред барелефа на "заслужил борец", глупости от радиоточката, глупости от телевизора. Архитектура в стил "Брутализъм", навсякъде бетон. Реките в Родопите течаха в седем цвята от урановите мини, в тях нямаше дори микроорганизми. И през цялото време възторжено ни обясняват колко сме добре. Соцзаводи, работещи на загуба, мизерен БВП /десет пъти по-малък от сегашния/, отвратително качество на производството, брак, стигащ до 60%, продукт на плановата икономика. Отровени земи за стотици години напред /КЦМ, Кремиковци/. Хората, превърнати в доносници, крадци, завистници и предатели. Интелектуалци-подмазвачи, ходещи на лов с "първия", пеещи му възхвални песни, докато хора мрат в лагерите. Соца - царството на глупостта и омразата. На сивотата и посредствеността... това беше соца - помня го добре.

11.07.2019 19:36:38

първият коментирал

има поддръжката на 2,2 млн българи емигрирали в САЩ и Европа. Няма българи, желаещи живот в соца в Китай или Русия.

11.07.2019 07:19:51

Анонимен

Каква полза от "имането", когато цената им ги прави некупуваеми?! А навремето цената им изобщо не беше проблем! И по-полека с тях, че прекаляването води до запек!

09.07.2019 20:35:28

mi6osp

Но пък нямаше банани,освен по празниците. Сега има изобилие от банани и освен че ни промиха мозъците, на маймуни ни направиха.

09.07.2019 19:33:13

Анонимен

Първият коментирал, просто е без мозък! Приветствам и съм напълно съгласен с автора!!! Поздравления!!!

09.07.2019 19:18:28

Анонимен

Авторът на първия коментар явно е доста млад или с промит мозък от соросоидите.

09.07.2019 17:31:32

Анонимен

Браво! Много вярно, точно и добре написано.

09.07.2019 17:28:43

това изложение доказва

промиването на мозъците по време на соца.

09.07.2019 16:33:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.