• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Българско вино от френски сорт грабна златен медал на престижен конкурс в Париж

Българско вино от френски сорт грабна златен медал на престижен конкурс в Париж

/КРОСС/ Родните изби донесоха 18 отличия на Vinalies Interanationales - с най-много е "Вила Ямбол".

Българско вино от микрорайон Болярово на „Вила Ямбол" от френския сорт Каберне Совиньон донесе единственият златен медал за страната ни на Vinalies Internationales.

Конкурсът се организира от Съюза на енолозите във Франция от 1994 година насам. От 50 изпратени проби родни вина, 18 получиха медали. От тях пет са за най-старата изба в Южна България, сочи справка в сайта на виненото състезание. Сребърни медали получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат.

„Tова наистина е голямо признание за качеството на нашите вина и показва, че усилията ни да създаваме вкусни и балансирани продукти и то бих казал на много добра цена, отговарят на най-високите стандарти", коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол" Красимир Аврамов. Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция. Интересен е фактът, че със сребро се прибира и млада ракия, произведена от „Вила Ямбол", без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат.

Тероарното вино със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския сорт Каберне Совиньон - като една част от масива е по-стар, засаден 2004 г., друга - през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви - 1/3 нови, 1/3 на първо зареждане и 1/3 рециклирани. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха още от екипа на избата.

В момента „Вила Ямбол" бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има амбицията да предложи през есента още две тероарни вина от микрорайони - от Тополица и от Тенево. Терорарът има важно значение при висококачесвените вина - дори понякога е водещ спрямо сорта. Тероарът обхваща комбинация от природни и климатични особености, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. От значение е също ориентацията и наклона на лозето.

С три сребърни отличия от конкурса в Париж се прибра и избата в Съединение - New Bloom Winery за своето едноименно New Bloom Регент, за Face-to-Face Совиньон блан 2017 и за Face-to-Face от Каберне Совиньон и Сира. Три са медалите за Domaine Boyar, два - за Katarzyna, два за Midalidare.

В надпреварата бяха оценени с медали 1037 вина от целия свят от над 3500 изпратени проби. За пет дни общо 150 винени експерти от 40 националности се включиха в сляпата дегустация. Те са разделени в групи от 5 до 7 души, като по регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи.

                                   

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.