• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Емил Георгиев: Отговорност за природата носят кметовете на общините

Емил Георгиев: Отговорност за природата носят кметовете на общините

/КРОСС/ Не считате ли, че отговорност за унищожаването на природата в един или друг район на страната носят и органите на местното самоуправление и конкретно кметовете на общините?

Разбира сe. Няма строителство , особено по Черноморското крайбрежие, което да се реализира без съгласието и контрола от страна на органите на местно самоуправление. От тази гледна точка отговорността на кметовете е много голяма. И ще дам пример за това, че у нас се ликвидира не само селското стопанство и икономиката на страната, но продължава да се посяга и на найценния ни капитал - прекрасната ни природа. В някои райони олигарси и кметове на общини се разпореждат с природните дадености като със своя собственост и ги унищожават, така както варварските орди не са го правили по нашите земи. Емблематичен пример за такъв кмет е този на Созопол Панайот Рейзи, който трябва да носи най-голяма отговорност, в т.ч. и наказателна за безумното строителство в непосредствена близост до резервата „Алепу“ и като цяло на територията на община Созопол, в т.ч. опита за застрояване на къмпинг „Градина“, унищожаването на дюни в „Каваците“, мистерията около застроения т.н. „замък“ в Равадиново, както и самоуправството на фирма от ОАЕ в района на Аркутино. И какво ли не ощe. За да му бъде потърсена подобаваща отговорност ние сeзирахме гл.прокурор – писмото до него е от 8 февруари т.г. Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета Панайот Рейзи за неправомерно разходване на средства в размер над 2 мил. лева. За съжаление, беше взета най-леката мярка за неотклонение - подписка, което предизвика огромно недоумение, защото при обвинение за получени 70 хил.евро кметицата на Младост Иванчева беше закопчана близо 8 месеца, а нахалника от Созопол се разкарва като бей из София и търси съдействие за бягство от наказателна отговорност. По всичко личи, че възмездието настигна кмета, защото Специализирания съд го отстрани от длъжност за неправомерно разходване на общински и други обществени средства, извършено в съучастие с други две лица – гл.счетоводител на общината Златка Мусева и някой си Венцислав – т.е. налице е обосновано предположение за ОПР-организирана престъпна група На другия ден Панайот Рейзи напусна ГЕРБ. В момента в партията на Цецо Апартаментчето мъката е огромна. Основните ни опоненти не могат да преживеят , че ги напусна „високо морален човек“, който наред с всичко друго, много обича гъби сърнела, а от животните – сърнички и глигани.

Легенди се носят за уменията на кмета на Созопол да бере гъби. С какво си обяснявате тази страст?

Тези легенди подвърждават арогантността и цинизма в поведението на този самозабравил се феодал. За да не бъда голословен ще си послужа с пример: През една ноемврийска нощ на 2009 г., най-страстния гъбар на републиката Кмета на Созопол Панайот Рейзи в пълно бойно снаражение заедно с още 4 души тръгват на разходка в гората на ловно стопанство „Ропотамо“ да берат гъби манатарки. В района има вълци. Кметът Рейзи много се страхува от тях и за това тръгва да бере гъби в пълно бойно снаражение – уред за нощно наблюдение и ловна пушка. В един момент към тях се приближава бременна сърничка. Кмета се стряска. От уплаха сърничката му се привижда като вълк. Стреля и убиват животното. Разбирайки какво е сторил, мята сърната в джипа с цел да и се окаже първа помощ в Созопол. Изстрелът задейства горската охрана , която започва рутинна проверка. Така горските служители попадат на кмета Рейзи . По този начин възпрепятстват този високо морален човек да спаси животинчето. Ето това представлява тази блага личност, за когото се твърди, че към 2000 г. пак на излет за гъби и отново по грешка прострелва глиган. За него се носят и легенди, че разполага с апартаменти, чиито брой и той самия не знае.

Преди няколко дни станахме свидетели на най-абсурдния политически брак между ГЕРБ и политическия труп СДС, като водещия аргумент беше, че СДС е символ на промяната и марка в българския политически живот.За непредубедените хора точно Екогласност е символа на промяната от незабравимата есен на 1989г., а вие сте един от основателите на партия ПК“Екогласност“, регистрирана в СГС преди 30 години, които ще се навършат на 23 април след няколко дена.Интересно ми е какъв е вашия прочит на съюза ГЕРБ – СДС?

Наподобява ми на целувката на нашия боксьор Кубрат Пулев и репортерката Дженифър Рафало, известна много повече като Джени Суши. Само, че целувката е с политическата мумия СДС, чиито символ отдавна не е лъвче, а преминал през центрофуга проскубан котарак. В цялата тази трагикомедия, на пещерния антикомунист АлЙорданов е отредена ролята на многострадална Геновева. Той вероятно ще бъде преференциално изхвърлен от избираемите места. Това е краткия коментар за политическата авантюра на ГЕРБ и трите букви.

Единствено вие от Екогласност водите ожесточени битки за опазване на околната среда , като в центъра на природата поставяте човека , а не пеперуди, крастави жаби и други твари, както го правят т.н. „зелени“, т.е. „розовите“. Огневите ви зони , така да се каже, са на територията на цялата страна. И все пак, коя от тези битки смятате за най-значима?

Всички битки са значими, в т.ч. и ангажимента ни да не допуснем изграждане на регионално депо за ТБО /твърди битови отпадъци/ в непосредствена близост до Джерман. От моя гледна точка най-ожесточена беше битката за Меричлери на територията на община Димитровград с фирмата на розовоузестия олигарх, подсъдимия със запорирано имущество Иво Прокопиев. Става въпрос за фирма „Каолин“ в периода 2010 - 2013 г. Припомням, че по това време този розовобузест красавец имаше четирима свои министри в първото правителство на ГЕРБ – на финансите Дянков, на икономиката Трайчо Трайков, който в този период се оказва, че е акционер в „Каолин“; на МРРБ недоразумението Плевнелиев и на МОСВ Караджова. Въпреки огромния натиск върху мен и моя екип, въпреки бездействието на прокуратурата в Димитровград и клеветническата кампания на близки до него медии, спечелихме тази битка и прогонихме прокопиевци от Меричлери. Друг е въпроса, че при незаконния добив на варовик на кариера „Великан“, те унищожиха над 100 дка частни лозови насаждения и дадоха своя принос за замърсяване на местния водоизточник за питейна вода с арсен от минералния извор. За съжаление в тази битка дадохме и 2 жертви – председателя на инициативния комитет Танко Русев и един от членовете на същия комитет Петко Стайков. Озлобен, розовобузестия заведе дело срещу мен с иск за 720 хил. лева. Спечелих делото, а той беше осъден да плати разходите по делото.

Не считате ли, че отговорност за унищожаването на природата в един или друг район на страната носят и органите на местното самоуправление и конкретно кметовете на общините?

Разбира сe. Няма строителство , особено по Черноморското крайбрежие, което да се реализира без съгласието и контрола от страна на органите на местно самоуправление. От тази гледна точка отговорността на кметовете е много голяма. И ще дам примери. В битката с Прокопиев огромна помощ ни оказа кмета на Димитровград в този период Стефан Димитров. На другия полюс е кмета на Созопол Рейзи, който трябва да носи най-голяма отговорност, в т.ч. и наказателна за безумното строителство в непосредствена близост до резервата „Алепу“ и като цяло на територията на община Созопол. За да му бъде потърсена подобаваща отговорност ние сeзирахме гл.прокурор – писмото до него е от 8 февруари т.г.

Интервю в Евроком пред Иван Търпоманов

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Калин

А пък зелените като Тома Белев и компания само пари изкарват от горката природа.

15.04.2019 20:36:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.