• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Убитият от лавина младеж под връх Тодорка е бил опитен скиор

Убитият от лавина младеж под връх Тодорка е бил опитен скиор

/КРОСС/ 23-годишният банскалия Константин Рупчин-Коко е младежът загинал от лавина, паднала в Пирин планина. Той е работил като ски-учител в ски-центъра. Трагедията се разигра в петък към 17.00 ч.

Рупчин заедно с още петима любители на екстремното каране излезли от ски зоната и решили да покарат ски под връх Тодорка. Спуснали се по т.нар. "улеи", известни като "Тризъбеца".

Когато обаче се спуснал Рупчин зад него се активирала огромна лавина, която го застигнала и влачила поне 1 км надолу. Другите младежи останали незасегнати и се спасила по чудо. Те видели какво става с приятеля им и веднага подали сигнал за инцидента в Планинска спасителна служба (ПСС)-Банско.

Тръгнали да ровят в снежната маса, за да извадят Рупчин. Според спасителите момчето е починало още докато го е влачила и търкаляла лавината.

Всички в Банско са потресени от инцидента, защото познават и момчето, и роднините му. Бащата на Коко - Георги, е работил на щат в ПСС-Банско преди години, а в момента е доброволец в спасителния отряд. Работи на влека "Старата котва" в ски центъра. "Младежите много добре са знаели, че не трябва да се кара извън очертанията, но адреналина ги подтикнал. Те са екстремни карачи, добри са и просто са подценили планината", коментираха банскалии пред "Труд".

Според спасителите, Коко не е носил аербег раница за лавинна безопасност.

"Както много други млади хора, той се е увличал по екстремните зимни спортове и адреналина, който дават те. Нека тази нелепа загуба бъде предупреждение към любителите на планината и тръпката от състезанието с природата, че тя си има своите правила. Нека се съобразяваме повече с нея", призовават спасителите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.