• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Българите стават все по-спестовни

Българите стават все по-спестовни

/КРОСС/ Българите стават все по-спестовни. Домакинствата държат 45,5 милиарда лева в банки. Това показват данните на БНБ към края на месец април. Спрямо миналата година, спестяванията са се увеличили с около 5,5%. Темповете на растеж обаче далеч не са толкова високи, колкото по време на кризата и малко след нея, отбелязват икономистите, съобщава NOVA.

„Това, което отказва хората от спестяване в банковата система, са много ниските нива на лихви след кризата, особено последните години. В момента, масово лихвите са в порядъка на 0-1%, което ако има инфлация, както се очаква тази година, означава, че ти реално ще губиш от своето спестяване в банков депозит", коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

„Паралелно с по-бавния ръст на спестяванията в банковата система се наблюдава и засилена инвестиционна дейност по отношение на имотите. Тоест - хората преориентират част от спестяванията си към недвижими имоти като друга форма на спестяване и като алтернатива, която се надяват, че ще донесе по-голяма доходност", отбеляза тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Тези 45 млрд. плачат да бъдат откраднати. Това вече стана веднъж през '96 г.

29.05.2017 02:12:33

Анонимен

Пари са напечатани много. Само българите мислят, че парите могат да се печелят и спестяват. Парите се печатат, крадат и прахосват. Сравнете парите на българите - бежанци с парите на сегашните бежанци.

28.05.2017 21:05:25

Анонимен

ЕМИ ИЗВАДЕТЕ СИ РУСКИТЕ ПАРИЧКИ ДЕ

28.05.2017 16:44:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.