• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Половината лекари – в три града

Половината лекари – в три града

/КРОСС/ Половината от лекарите работят в трите най-големи града у нас. От 30 631 медици, регистрирани в Българския лекарски съюз, 8576 практикуват в София. В Пловдив има 3219, а във Варна - 2825 лекари. От липса на специалисти не могат да се оплачат и болниците в Плевен, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Пазарджик и Русе.

Въпреки тревожните данни, че всяка година страната напускат около 500 лекари, от 2012 г. досега броят на практикуващите в страната се е увеличил с 2 хиляди души. Но повечето избират големите градове, а в малките населени места и в общинските болници липсват доктори от много специалности. Дори в някои областни центрове няма детски кардиолози, ревматолози, инфекционисти, психиатри, патоанатоми. В десетки лечебни заведения разполагат с анестезиолог на повикване, който работи на още две-три места. Най-малко са медиците в Разград - едва 263, в Търговище - 284, и в Силистра - 287.

В лечебните заведения работят най-много хирурзи - 1500, следвани изненадващо от педиатрите - 1448. На трето място са акушер-гинеколозите - 1420. Четвъртата позиция е за специалистите по вътрешни болести и чак на пето място са кардиолозите. Най-малко са патолозите - 78, и ревматолозите - 102.

Освен че повечето специалисти са съсредоточени в големите градове, друг проблем е липсата на млади попълнения. Почти половината от лекарите са над 50-годишна възраст. Само 1500 са младите специалисти под 30 години, а близо 10 хиляди са в пенсионна възраст. В групата от 31 до 45 години попадат около 7500 медици.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.