• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Колко струва най - големият шоколад? И още извънгабаритни специалитети...

Колко струва най - големият шоколад? И още извънгабаритни специалитети...

/КРОСС/ Най-големият черен шоколад с ядки е направен в Перу и е записан в книгата на рекордите Гинес. Той е с размери 21 кв.метра и е с дебелина 5 см. За да бъде приготвен са използвани 2 тона какао, 680 кг. захар, 20 кг. орехи и лешници, 1500 литра мляко и 250 литра вода.Проектът струвал 97 000 долара.
Най-големият черен шоколад с ядки е приготвен за 8 часа, а след това е раздаден на децата и участниците във фестивала на шоколада в Лима.
Когато говорим за най-, най-, най- трябва да кажем и за най- тежкия шоколад. Той е направен във Великобритания през 2011година и тежи 5.7 тона. Размерите му са 4 на 4 метра и дебелината му е 35 сантиметра.

През 2016г. в Словения е направен шоколада с най-голяма площ - цели 142 квадратни метра.

Най-голямото кафе са пили в Лас Вегас през 2010 година. Майсторите са екипът на GourmetGiftBaskets.com. Чашата е с размери 2.44 на 2.44м. и може да побере 32 160 чаши или 7 609 литра от горчивата напитка. Същият екип само месец по-рано приготви и най-голямото айс кафе в света като и двете постижения бяха вписани в книгата за рекордите на Гинес.

В рекордите на Гинес е записано и най-голямото капучино. То е приготвено в Прага от осем чешки и чужди майстори. В огромната чаша те са забъркали 2 117 литра капучино като са използвали 300 литра еспресо и 1 700 литра мляко. И ако искате и вие да опитате да го приготвите, отделете си 3 часа - точно толкова е време е било необходимо на осемте ентусиасти. Но пък е приятно да победиш предишните рекордьори - двама италианци.

През 2012 италианки майстор готвачи приготвиха най- голямата пица в света и подобриха рекорда, записан в Гинес. Новата пица- победител дори си има име - Ottavia. Така майсторите отдават почит на първия римски император Октавиян Август.

А какви и колко продукти са използвали? 9.9 тона брашно, 5 тона доматен сос, 4.4 тона моцарела,1130 л. мая, 125 кг. пармезан,675 кг. маргарин, 250 кг.сол,9 400л. вода,100кг. марули и 25кг. оцет.

Пицата тежи 23 250 кг. и са били необходими 48 часа, за да бъде изпечена от петима майстори.
Най-голямата пица калцоне е с далече по- скромни параметри - тежи 31.4 кг. и с размери 2.84м. на 55.88 см.

В рекордите на Гинес за най-голямата гръцка салата е вписана салатата, приготвена от Петрос Ламбринидис, който заедно със 100 доброволци успя да забърка 20 тонна салата на Червения площад в Москва.

Най-голямата плодова салата тежи само.. 8 690 кг. и направена във Виена.

Най- голямата бисквита е с размери 754 кв.метра и енаправена от Immaculate Baking Company във Флет рок, Северна Каролина на 17 май 2003 г. Бисквитата тежи 18 тона и е с диаметър 30.7м.

И ако всички тези рекорди на Гинес са ви интересни, с удоволствие ще проследите поредицата на куленарния канал Food Network „Извънгабаритни специалитети", която започва във вторник - 20 февруари от 22:00 часа.

Вече има грандиозни храни от нова класа!

И в поредицата "Извънгабаритни специалитети" любителят на яденето Джош Дени е решен да ги открие до една!

Гигантското гастрономическо приключение, посветено на най-големите и най-вкусните попадения в цяла Америка, започва в родния град на Джош - Филаделфия. Тук той открива вкусотии като 4-килограмов сандвич за супергерои. После се отправя към Балтимор, където го чака най-голямата пица в целия щат.

И това не е всичко - трябва да се справи с 14-килограмова кула от палачинки, преди да отпътува за историческия град Ричмънд.

Водещият на „Извънгабаритни специалитети" Джош Дени е известен със своите роли в стендъп комедии преди да се захване с телевизионната си кариера. Само това е достатъчно, за да повярвате, че предстоят забавни срещи с Джош в новата поредица. Ето какво споделя той пред медиите зад Океана:

Винаги ли обичал да си похапваш?

В моето семейство на храната винаги се е отделяло специално внимание. Особено по празниците. Леля ми влагаше много страст при приготвянето на всяко ястие. Умееше да готви рецепти от цял свят.

Какво те научи тя?

В квартала, в който живеехме във Филаделфия, имаше много италианци. Така станахме майстори и любители на тяхната кухня. Леля ми научи на някои хитрости, за да приготвям най- добрата паста. И до ден днешен правя доматения сос по нейната рецепта. И още - много важни са продуктите, които използвате. Пресните домати никога не може да замените с консервирани.

Защо тези извънгабаритни специалитети са толкова популярни в САЩ?

Нашето послание е, че тези порции трябва да се споделят с приятели. Страхотно е разделяш вечерята си с близки хора. Има и друго предимство - по-евтино е! А и се превръща в туристическа атракция.

Кой е любимият ти град в Америка, когато говорим за храна? 

Луисвил. Не бях ходил там, но снимахме епизод за „Извънгабаритни специалитети". Не знаех какво да очаквам, но се оказа, че всяко ястие ми харесва. Бъргърите в Хамърхедс са невероятни.

Как от стендъп комедиите премина към телевизионна кариера по Food Network?

Когато правех стендъп комедии аз пътувах много. През 2014 година стартирах подкаст March of the Pigs. Тук съчетах комедията и храната. Така ме откриха моите продуценти и започнахме да пишем концепцията. Радвам се, че при старта на шоуто в Америка имахме милиони зрители.

Ти споделяш дори в своя сайт за борбата ти с килограмите? Как се справяш при наличието на „Извънгабаритни специалитети" около теб?

Наистина не е лесно да работиш по 12-15 часа на ден като пътуваш далече от дома и да поддържаш желаните килограми. Това, което задължително правя е да спортувам 3 до 5 пъти седмично. А когато съм си вкъщи задължително внимавам какво слагам на масата. Дори с кофеина внимавам.

Забавлявайте се с „Извънгабаритни специалитети" всеки вторник от 22 часа по Food Network.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.