• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Отдават на концесия спирките в София

Отдават на концесия спирките в София

София /КРОСС/ Спирките на градския транспорт в София ще бъдат отдадени на концесия. Това съобщи на среща с журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Столичната община подготвя обществена поръчка за отдаването им на концесия за срок от 15 години. „Целта ни е да подобрим условията за пътниците, обясни Фандъкова. Според договора инвеститорът ще трябва да изгради модерни навеси и да поддържа спирките в добър вид.
„В София има около 2500 спирки, като по-малко от половината разполагат с навес, а голяма част от останалите са в лошо състояние", посочи Фандъкова.
Тя допълни, че общината се е спряла на варианта за концесия, тъй като спирките ще се модернизират с частни пари, а общината ще може да насочи средства към изпълнението на важни публични проекти. Кметът очаква в надпреварата да се включат и инвеститори от чужбина. Спирките ще бъдат отдавани в 4 отделни пакета, като всеки кандидат ще може да кандидатства за най-много два от тях.
Според разчетите минималната инвестиция за четирите пакета ще бъде в размер на над 20 млн. лв. В надпреварата с най-голямо предимство ще се ползват фирмите, които предложат най-кратък срок за доставяне на елементите за спирките, като този период не може да бъде по-дълъг от 36 месеца.
Инвеститорът ще може да изгради спирките по някой от типовите проекти на общината или да избере индивидуална визия, одобрена от Столичния общински съвет. Фирмите ще могат да разполагат реклама по спирките, както и да осъществяват търговска дейност чрез павилиони за продажба на вестници. Те ще имат и възможността да отдават будките под наем.
След изтичането на концесията всички павилиончета автоматично ще станат собственост на Столичната община. Тя си запазва и правото да разполага павилиони и автомати за продажба на билети по спирките.
Йорданка Фандъкова предупреди, че инвеститорът ще плаща солени глоби, когато не внесе навреме концесионната такса или позволи незаконно строителство по спирките. Санкции ще има и ако спирките са оставени занемарени за повече от 10 дни или за повече от 3 пъти в рамките на два последователни месеца. Договорът ще се прекратява в случаите, когато фирмата не внесе изискуемата банкова гаранция.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.