• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Милка Христова: С концесията за управление на спирките няма как да няма монопол

Милка Христова: С концесията за управление на спирките няма как да няма монопол

/КРОСС/ С концесията за управление на спирките няма как да няма монопол, щом 50% от спирките и от павилионите има възможност да бъдат спечелени от един играч. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова, след като Столичният общински съвет прие план за предоставяне на концесия за управление и поддържане на спирките на обществения транспорт на територията на Столична община, предаде Агенция „Фокус“.

„Тази концесия и решението, което днес беше взето, е минирано от самата си основа, тъй като тя не е издържана от законова гледна точка. Съобразно Закона за концесиите и посочените в самата концесия основания, се изисква обосновка, а такава категорично липсва. Изисква се становище от ведомства, между които Министерство на отбраната, МВР, ДАНС, Министерство на околната среда и водите – които също липсват. Вчера в комисия ми беше казано, че такива има от 2013 г. по старите конкурсни документи, тъй като новите са от юли 2018 г. Аз съм изключително доволна, че ГЕРБ се уповава на евентуалните становища на правителството на Орешарски – това е голям комплимент“, каза още Христова и посочи, че от БСП - София такива становища дори от 2013 г. не са видели. 

„Второто, което е, тази обосновка трябваше да ни убеди, че тази концесия ще ни даде по-добро качество на услугата, защото тя е обявена като качество за услуга. На практика какво ни се предлага – съществуващата ситуация се запазва, като вероятно ще се подменят спирките, но забележете – 1/3 представляват спиркознак с кошче. Това означава, че една голяма част от софиянци, и то тези, които живеят в покрайнините на града и чакат по половин час на спирка, ще стоят между капките най-вероятно.

Още нещо, не може за центъра, за който с наредбата за рекламата твърдиш, че го изпразваш от рекламни елементи и гарантираш визуална чистота, с концесията за рекламните елементи да вкараш 150 елемента, с концесията за спирките да вкараш още 400 елемента ида твърдиш, че няма да направиш монопол.

Как няма да има монопол при положение, че 50% от спирките и от павилионите има възможност да бъдат спечелени от един играч. Ако всичко това се стопанисваше от ЦГМ или Столична община чрез конкурси за отдаване на тези обекти, вярвайте ми, разчетите биха показали, че Столична община е в състояние сама да поддържа спирките и да генерира приходи“, обясни Христова.

Тя посочи, че има още едно нещо в плана за концесията, което може да се определи като скандално. „За пореден път освен, че ни се предоставят документите един ден преди Столичен общински съвет, липсва най-важното – финансовият икономически модел. Ние нямаме яснота какво е състоянието в момента, какво точно ще направят концесионерите, как ще изглеждат спирките и какво ще е качеството на услугата. И дори Столична община ще трябва да почиства – т.е. гражданите ще плащат за това чрез такса смет, а не концесионерите“, коментира Христова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.