• 06 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8001
  •  GBP / BGN 2.2986
  •  CHF / BGN 2.0190
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

6 931 855 българи в предварителните избирателни списъци

6 931 855 българи в предварителните избирателни списъци

София /КРОСС/ Предварителните избирателни списъци за изборите на 5 октомври съдържат 6 931 855 избиратели. Това съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Колегата му Александър Андреев допълни, че през 2013 г. при изборите за народни представители окончателните избирателните списъци са били от 6 919 260 души, а за изборите за Европейския парламент тази година броят им е бил 6 543 423 души.
По думите на Томов числото е такова, защото много българи, които живеят в чужбина, имат постоянен адрес у нас.  В следващите списъци, които ГРАО ще пусне и ще бъдат официалните избирателни списъци, крайното число със сигурност щяло да бъде по-малко.
Подготовката за вота протича нормално и спокойно, стана ясно още от думите на Андреев.
„Работим отлично със служебното правителство, координацията се осъществява на всички равнища, не само с премиера, който отговаря за изборите, но и с останалите министерства, които са включени в изборната подготовка", посочи той.
Андреев каза още, че секциите за провеждане на експериментално машинно гласуване ще бъдат 300 в пет изборни райони.
Три неправителствени организации са поискали регистрация за наблюдатели, като досега общият брой на наблюдателите, които са регистрирани от НПО-та е 91. На 2 септември изтича срокът, до когато могат да бъдат регистрирани кандидатските листи и независимите кандидати.
Третият говорител на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че ЦИК е определила изпълнителите, които ще изработят клиповете и печатни материали - "Мейл бокс ООД"е изпълнителят за печатните материали, а "Междинна станция ООД" ще отговаря за клиповете. Фирмите са били избрани по процедура по Закона за обществените поръчки.
Та каза още, че вече са подадени 10 сигнала за неправомерно използване на лични данни в подписките за подкрепа на партии и коалиции. Това обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова на редовната пресконференция на комисията. По думите й всички сигнали вече са изпратени по компетентност към Комисията за защита на личните данни.
От ЦИК посъветваха гражданите да използват опцията на сайта на комисията, за да проверят дали случайно не са се озовали в подкрепящите списъци на някоя партия или коалиция без реално да са се включили в нея по свое желание.
След 2 септември проверка ще може да се прави и за подписките, необходими за издигането на независими кандидати от инициативни комитети. До момента такива са издигнати 9 на брой, сред които и Октай Енимехмедов, който е регистриран като независим кандидат от бургаски инициативен комитет.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.