• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Текстовете в Трансатлантическото споразумение стават още по-секретни

Текстовете в Трансатлантическото споразумение стават още по-секретни

/КРОСС/Европейската комисия направи тайното Трансатлантическо споразумение между САЩ и Европейския съюз още по-тайно, въвеждайки правилото, че политици ще могат да четат текстовете в тайна „читалня" в Брюксел. Според германски източници Комисията е повишила секретността около това споразумение, защото има серия от изтичания на информация и то от страни членки, които са имали електронен достъп до текстовете. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом заяви, че повече никакви доклади и съобщения няма да бъдат изпращани до държавите членки на ЕС, защото има „важни и уязвими моменти в последните етапи на преговорите". От Комисията са обяснили, пише „Индипендънт", че документите са подадени до парламентите на държавите членки, с което „стотици хора са имали неконтролиран достъп". И заради това тайната брюкселска читалня се явява единственото решение. Именно там ходят националните и европейските представители, когато искат да разберат какво се случва с TTIP. Но не само спрямо TTIP се взимат такива драстични мерки. Транстихоокеанското споразумение, което е американо-азиатският еквивалент на TTIP, също има подобна екстремно секретна „читалня". „Индипендънт" цитира Робърт Смит от Националното обществено радио на САЩ, който казва: „Във Вашингтон обичат секретностите. Но това ме изумява дори и за вашингтонските стандарти". В подземието на зданието на Конгреса в САЩ има заключена и звукоизолирана стая и единствените хора, които имат достъп до нея, са щатските сенатори. Те не могат да водят дори асистентите си, не могат да влизат с телефоните си, не могат да си водят бележки. „В тази тайна стая не се намират кодовете за ядрените ни оръжия, не са файловете на ЦРУ, не e информацията за инцидента „Розуел". Не. В тази стая е следващото търговско споразумение". Според министерството на икономиката в Германия решението на Европейската комисия за „тайна брюкселска читалня" е напълно „контрапродуктивно". Клаус Ернст, германски депутат, който е член на Икономическата комисия в Бундестага, заявява: „Това действие е просто неприемливо. Европейската комисия става напълно самодейна, докато преговаря сама от името на държавите членки". Твърди се, че тайната читалня е само временна мярка. И че до края на годината ще бъде изработена защитена система за пренос на документи. Има опасения, че по-малки държави като Кипър и Австрия нямат достатъчен ресурс „да пресеят документите в читалнята на Брюксел".

Протести срещу TTIP и CETA в цяла Германия през октомври

Мащабни демонстрации срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, както и срещу всеобхватното инвестиционно търговско споразумение между Канада и ЕС (CETA), се планират в Германия на 10 октомври 2015 г. Една от най-възловите точки на демонстрациите ще бъде берлинската Централна жп гара Hauptbahnhof. Акциите са под наслова „Да спрем TTIP!" и „За справедлива световна търговия!". През есента на 2015 г. споровете около тези две търговски споразумения ще навлязат в горещата си фаза. И двете застрашават демокрацията и подкопават правата на държавите. Точно сега е времето да се излезе на улицата.

Източник: a-specto.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Егати тайните споразумения, егати чудото!!! Ясно е и на децата, че целта е да ни блъскат с гмо-та и фалшива продукция и да нямаш възможност да се "опъваш". Ако беше станало дума само за България съм съгласен, че нашите "политици" биха се одупили без да се замислят, но все пак държави като Германия, Франция, Италия...Тъпо и упорито като магаре загива ЕС, и както винаги ние сме на грешната страна.

05.09.2015 10:37:22

Анонимен

Долна пасмина!

03.09.2015 20:08:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.