• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Историята на спортните залагания от древността до днес

Историята на спортните залагания от древността до днес

/КРОСС/ Спортните залози съществуват, откакто съществуват спортовете като цяло.

Първите сведения за залагания на спортни събития датират отпреди повече от две хилядолетия. Любовта на жителите на Древна Гърция към спорта води до създаването на Олимпийски игри, както и на най-ранните записи на залози върху изхода от различни състезания, част от Игрите.

След гърците, манията по спортните залози завладява и Римската империя, където те са дори легализирани със закон. По-специално, римляните са правили залози на гладиаторските битки. Но дори и когато този древен вид спорт в крайна сметка престава да се практикува, любовта към залаганията оцелява и продължава да се разпространява в много други краища на Европа и света.

По време на Средновековието, някои религиозни лидери се опитали да накарат властите да забранят хазарта със закони и до известна степен (и на места) са успяли. Това е принудила спортните залагания да се пренесат в ъндърграунд-а, където продължават да съществуват и дори се разрастват заедно със създаването на нови спортове и игри.

По-късно в историята, хазартът става много популярен в Англия и особено залозите на конни надбягвания. Англичаните разпространяват тази практика из останалата част на света, особено в САЩ - там залозите на конни надбягвания бързо се превръщат в любимо забавление за много хора.

Като цяло, интересът към залаганията не престава да се увеличава от древността до днес. Това важи с изключителна степен за цяла Европа, която се е превърнала в световен център на спортните залози.

Едно от нещата, които най-много са спомогнали за разширяването на популярността на спортните залагания, е увеличаването на броя на спортните събития, на които хората биха могли да инвестират парите си. Повечето от спортовете, които познаваме днес, не са били дори създадени преди само два века. Дори и Цар Футбол, който днес е завладял целия свят, не е бил познат за никого преди 19-и век. Днес, букмейкърите предлагат залози на десетки видове спорт, от футбол и тенис до електронни спортове. Efbet, например, позволява на играчите си да залагат на близо 30 различни спорта.

Онлайн спортни залагания

Колкото и да си говорим как спортните залагания са се развивали постоянно през вековете (и това да е напълно вярно), без съмнение никой друг отделен фактор не е дал по-голям тласък на спортните залагания от появата на интернет и световната мрежа.

В пре-интернет ерата, спортните залагания, макар и популярни, никога не са били толкова разпространени, колкото са днес. Благодарение на уеб сайтовете за спортни залози, хората могат да залагат по всяко време, от всяко място и на всяко устройство. Вече не е необходимо залагащите да посещават пункт или офис на букмейкър - те могат да залагат от дивана си, докато гледат мач, или дори от стадиона, използвайки смартфоните си.

Всичко това бе абсолютно невъзможно преди края на 90-те години, когато бяха създадени първите онлайн букмейкърски къщи. Около 10 години по-късно, букмейкърите започнаха да разработват първите си мобилни апликации, благодарение на което играчите вече могат да залагат не само когато са си вкъщи, а където и да се намират.

История на спортните залагания в България

Официалната история на спортните залагания в България може да бъде проследена до 1957 г., когато е дадено началото на играта "Тото 1" от Българския спортен тотализатор (БСТ), който си остава абсолютен монополист на хазартния пазар в страната до промените през 1989 г.

След промените, заедно с БСТ, възможност за спортни залози започва да предлага и частната компания "Еврофутбол", която разработва мрежа от хиляди пунктове за залози в цялата страна.

В началото на ХХI век, специалистите отчитат първият по-сериозен ръст на броя на играчите, които предпочитат да залагат във вече утвърдените по това време в Европа онлайн букмейкъри.

Тенденцията на нарастване на онлайн играчите се забързва, тъй като все повече играчи разбират за предимствата на онлайн операторите, а именно по-добрите коефициенти, повечето залози, наличието на бонуси (във Fbet.bg можете да прочетете за всички бонуси на букмейкърите в България) и, разбира се, възможността да се залага значително по-бързо, без излизане от вкъщи.

2013 г. е ключова за развитието на онлайн залозите в нашата страна, тъй като тогава държавата започна да изисква от операторите да притежават лиценз, за да работят в страната, както и да плащат данъци и такси. До момента, такъв лиценз са получили букмейкърите Efbet, Winbet, 7777 Националната лотария, Bet365, Betfair и Bwin.

Няма как да се прогнозира как ще се развият залозите оттук нататък, но историята може да ни научи на едно - на спортни събития не е спирало да се залага, откакто съществуват спортните събития, така че няма причина да очакваме това да се промени в бъдеще.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.