• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

БСП: В Бюджет 2016 няма средства за елементарното функциониране на сектор „Сигурност”

БСП: В Бюджет 2016 няма средства за елементарното функциониране на сектор „Сигурност”

/КРОСС/ „Въпреки големите цели, които си поставя ДАНС под ръководството на министър-председателя, са необходими средства за елементарното функциониране на един от най-важните органи на сигурността на България", заяви зам.-председателят на „БСП лява България" Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна. Управлението на ГЕРБ превръща тенденцията за намаляване на бюджета на тази агенция в традиция, посочи той и припомни, че през 2009 г. е бил съкратен с около 40%. 

Мерджанов акцентира и върху необходимостта от средства за Национален терористичен център и за PNR-данни. „Защо е това упорство, когато правителството има нужда да завиши бюджета само на НСО с 2,5 млн. лева? Не е сметнато да се укрепи с допълнителни средства капацитетът на „Гранична полиция", на телефон 112, нито на служба „Военна информация", коментира той. По неговите думи на фона на това, което се случва в Европа и света, не се отпускат елементарни финансови средства, които са необходими за най-важния орган - за сигурността.

„Предложеният бюджет на ДАНС реално няма приоритети и програми, които да са финансово подкрепени. Без пари за сигурност, не мислите за спокойствието на хората, за осигуряване работата на служителите от сектора. Искате България да зависи от принадлежност към пакт, коалиция или развити страни. БСП е против намаляване бюджета на ДАНС". Това заяви народният представител от „БСП лява България" Красимир Янков от парламентарната трибуна. Той обясни, че средата за сигурност налага конкретни цели на бюджета и попита: „Превенция на тероризма не трябва ли да е приоритет? Информационно обезпечаване и анализ за проблема с бежанската вълна не трябва ли да е приоритет? Защо не е изведен приоритет „защита от посегателства, създаващи опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единство на нацията". Той припомни, че в бюджета на МВР също няма изведени приоритети.

Янков подчерта, че като институция ДАНС има задача за мониторинг и въздействие по отношение "противодействие на корупцията във висшите етажи на държавната власт" и попита в този мандат не е ли приоритет. По неговите думи при гласуването на Бюджет 2015 прогнозата за 2016 г. е 107 924 хил. лв., а сега се предлагат 97 324 хил. лева. „Защо? Мислите, че предстои време на спокойствие и сигурност?", коментира Янков.

„Искаме увеличаване бюджетите на агенция „Разузнаване" и ДАНС, защото тези агенции са отговорни за защитата на националната ни сигурност", заяви народният представител Филип Попов. Той не отрича необходимостта от повече средства за НСО, но според него е нелогично да бъде увеличен само този бюджет, защото тази служба няма функция по превенция на терористични актове и посегателства върху националната ни сигурност. „Редувате и си късате ризите за партньорите ни от НАТО, защита на Европейските ценности, но как ги защитавате и си изпълнявате задълженията с такъв бюджет в тази обстановка. Никак!", категоричен е Попов.

В тази кризисна за света, Европа и България обстановка, където получаването на надеждни разузнавателни данни е крайно наложително, бюджетът на агенция „Разузнаване" не е мръднал, а от тях се иска разузнавателна дейност, посочи Попов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Контраразузнаването и разузнаването в сегашния си вид трябва да бъдат закрити поради това, че нищо не правят и са пълни с калинки. Опасни са за националната сигурност поради намесата им, при това активна, във вътрешнополитическия живот на страната изцяло в полза на управляващата клика и срещу здравите, прогресивните и опозиционните среди.В аналитично отношение преписват само медиите и разчитат на подаяния от чужди служби защото нямат агентура след разкриването на досиетата. Поради това не са в състояние да придобиват секретна разузнавателна информация.На тяхно място след идването на власт на нормални българи трябва да се изградят изцяло нови демократични служби, в които да работят само патриоти, а не национални предатели с ясни права и задължения, поставени изцяло под парламентарен и граждански контрол.

02.12.2015 16:35:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.