• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Оздравяване на КТБ изцяло с публични средства = 2000 лева от всеки българин

Оздравяване на КТБ изцяло с публични средства = 2000 лева от всеки българин

/КРОСС/ "Очевидно е, че в КТБ имаме огромни злоупотреби, затова и дупката там е в размер на над 4.2 милиарда." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Левон Хампарцумян, банкер, председател на Асоциацията на банките в България.

"Средствата не са били управлявани и контролирани достатъчно добре. Аз не мога да коментирам какъв е бил контролът от страна на БНБ, за да се стигне до тази ситуация в КТБ, защото все пак и аз с моята банка сме под контрола и мониторинга по принцип на централната банка. Трябва да отбележи обаче, че в БНБ работят достатъчно добри експерти и специалисти", каза Хампарцумян.

"По принцип е възможно централната банка да бъде подлъгана с фалишиви данни относно ситуацията в КТБ, въпросът е колко дълго може да продължи това и защо е било допуснато. Технически КТБ не е фалирала, а най-вероятният сценарий е тя да бъде обявена в несъстоятелност и да й бъде отнет лиценза. Не мисля, че в случая правителството трябва да се бърка в този случай, защото централната банка е независим орган и тя има правото както да дава лицензи, така и да ги отнема", на мнение е той.

"Хората не трябва да се притесняват относно това дали има достатъчно средства във Фонда за гарантиране на влоговете - там има толкова колкото е нужно, за да се овладее ситуацията. Ако трябва държавата ще емитира някакви допълнителни дългове и средства", категоричен бе той.

Според Хампарцумян може да са нужни около 1.5 милиарда освен парите във фонда, за да се овладее ситуацията.

Според банкера би било безумие обаче КТБ да бъде оздравявана изцяло с публични средства и някой да налее в кацата без дъно средства, за да запълни дупката там. Това би означавало от всеки българин сега и веднага да бъдат взети 2000 лева, което би било абсурдно.

Според Хампарцумян ситуацията с КТБ по никакъв начин не е повлияла на банковата система. "Банката от четири месеца вече е затворила врати - да сте видели някакъв срив на системата и недоверие от страна на гражданите. Очевидно такова нещо не се наблюдава", отбеляза банкерът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Щом БНБ е самостоятелен орган и никой не може да и се бърка, самостоятелно да се бръкне и да си плати изцепките с КТБ.

23.10.2014 23:31:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.