• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Акценти в руския печат

Акценти в руския печат

/КРОСС/ Най-новата фрегата на руските военноморски сили „Адмирал Григорович" в неделя сутринта е преминала през черноморските проливи и е влязла във водите на Средиземно море, пише„Взгляд".
Корабът ще посети Гърция. От 28 септември до 2 октомври той ще участва в честването дните на руския адмирал Фьодор Ушаков в рамките на ежегодния форум „Руска седмица на Йонийските острови" в Гърция.
„Адмирал Григорович" е с изместимост от около 4000 тона, скорост 30 възела и 30-дневна автономност на плаването. Фрегатата е въоръжена с ракети „Калибър НК", ракети „Щил-1", 100-мм оръдия, зенитна артилерия и торпеда. 
Руските танкове „Армата", „Курганец" и „Бумеранг" ще бъдат снабдявани с „черни кутии", които ще регистрират случващото се в бронираните машини в случай на нейното унищожаване, пише „Известия".
Комплексът ППО-25, разработен и произвеждан от компанията „Електромашина" в град Нижний Тагил ще може мигновено да регистрира запалвания в машината, мястото и причината за огъня, след което самостоятелно да регулира посоката и количеството противопожарна пяна в зависимост от силите на пожара. „Системата вече е преминала през предварителните изпитания и е потвърдила характериститеките си. В момента тя се изпитва в състава на военната техника", заяви началникът на отдел „пожарогасене" към „Електромашина" Иля Маркин. „Една от най-важните особености на ППО-25 е , че данните за провежданото гасене ще се съхраняват, което ще позволи установяването на времето, мястото и причините за възникването на пожара", добави той.
Всяка машина ППО-25 ще има собствена система за захранване, която ще ѝ позволи да работи независимо от акумулаторите на танка.
На 25 септември, неделя, в Република Сръбска бе проведен референдум, в който гражданите имаха право да определят дали датата 9 януари да се отбелязва като национален празник. Стана известно, че в плебисцита са участвали 624 хил. души , а избирателната активност е била над 51%, пише Российская Газета.
„9 януари е свят ден за Република Сръбска в течение на много години. Ние днес доказваме, че нито председателят на президиума на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, нито чужденците няма да успеят да определят деня на появата и рождението на Република Сръбска", заяви президентът ѝ Милорад Додик.
Причината за провеждането на референдума бе решението на Конституционни съд на Босна и Херцеговина от ноември 2015 г., в съответствие с което бе призната за неконституционна частта от закона „За празниците в Република Сръбска" по отношение на датата 9 януари и последвалото отклонение на конституционния съд на Скупщината на РС.
Срещу провеждането на референдума и за непризнаването на легитимността на резултатите активно се обяви Бакир Изетбегович и западното присъствие в Босна, които смятат, че следващото действие на Баня Лука може да бъде повдигането на въпроса за излизането на РС от състава на Босна и Херцеговина. Босненските власти с подкрепата на Вашингтон и Брюксел вече започнаха да разглеждат въпроса за възможното наказателно преследване на лицата, които са нарушили решението на Конституционния съд на Босна и Херцеговина.
Президентът на Република Сръбска Милорад Додик в отговор заяви, че силовата операция на правоохранителните органи на Босна и Херцеговина по отношение на официалните представители на страната ще доведе до обявяване на независимост на сръбския етнитет. Той подчерта, че „всяко подобно действие ще ни накара да направим това". „Ние ще се защитаваме. В момента говоря чисто хипотетично за това, но при всеки случай не трябва да се съмняваме. Имаме всичко необходимо, за да се защитим", добави той.
Русия подкрепи възможността сърбите да изразят собственото си мнение. Това бе казано от руския посланик в Сараево Пьотр Иванцов, който съобщи, че „населението на Република Сръбска е един от двата съставящи Босна и Херцеговина етнитети и има право на свободно волеизразяване по важния за него въпрос".
Авторитетно стана мнението и на балканския световноизвестен режисьор Емир Кустурица, който подчерта , че референдумът е олицетворение на борбата на целия сръбски народ за свободата му и за запазването на неговата национална култура.
„Отначало бе предприет опит за се отмени наименованието и датата на празника на Република Сръбска и едва след това бе повдигнат въпросът за провеждането на референдума. Но ако всичко бе наопаки, то тогава щеше да може да се говори за неправилно поведение от страна на Милорад Додик. Тези като него трябва да защитават свободата на народа ни. Защитата на свободата днес е както винаги актуална на фона на действията на Бакир Изетбегович, който върви по стъпките на баща си", заяви режисьорът.
Воле изразяването на народа премина активно в неделя и в представителството на Република Сръбска в Москва. Директорът му Душко Перевич разказа, че „плебисцитът се осъществява в приятелска атмосфера, в него участваха повече от 200 души".
Известният писател Нахид Хатар е бил застрелят от неизвестни лица пред съда в йорданската столица Аман, предаде Независимая Газета.
Хатар, християнски активисти и привърженик на сирийския президент Башар Асад е трябвало да бъде изправен пред съда по обвинения, че е оскърбил религиозните чувства на мюсюлманите, след като прави в социалните мрежи публикация с карикатура на пророка Мохамед.
Отбелязва се, че нападателят е бил задържан от полицията.
Източник: Фокус

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.