• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Проф. Станилов пита за разработката на волфрамовите залежи

Проф. Станилов пита за разработката на волфрамовите залежи

/КРОСС/ Инвестиционното намерение за разработка на волфрамовите залежи в района на с. Кръстава, общ. Велинград създава напрежение в региона, заяви народният представител от „Атака" проф. Станислав Станилов по време на днешния парламентарен контрол.

„Бяха проведени две обществени обсъждания с противоположен резултат - във Велинград са категорично против, в село Кръстава - категорично „за", заяви от парламентарната трибуна проф. Станилов. Според общинските съветници и представителите на туристическия бранш във Велинград, развитието на минната промишленост в Чепинското корито застрашава живота и здравето на хората, може да замърси питейните води и ще има неблагоприятен ефект върху развитието на балнеотуризма.

От фирмата се опитват до успокоят гражданите с преработено инвестиционно предложение, според което няма да се изгражда инсталация за преработване на волфрамовата руда (флотационна обогатителна фабрика), както и свързаните с преработката хвостохранилище и депо за пиритен отпадък, заедно с всички други, свързани с флотацията спомагателни наземни съоръжения. Липсата на обогатителна фабрика би трябвало да намали значително ползването на свежа вода за производствените нужди.

По думите на Станилов се предвижда добитата руда да се извозва за по-нататъшна преработка до лицензираната за тази дейност Обогатителна фабрика „Елшица" при село Елшица, област Пазарджик. Конфликтът между двете противоположни мнения може да бъде решен само с прецизна и отговорна оценка на въздействието върху околната среда.

В тази връзка проф. Станилов попита министър Ивелина Василева каква е общата оценка на министерство за проекта, в частност за изготвения ОВОС, и какъв ще е ефективният контрол при евентуалната негова реализация, за да не навреди на развития туристически бранш във Велинград, попита проф. Станилов.

Министър Василева заяви, че до февруари следващата година ще се изготвя доклад, в който ще бъдат включени както обществените нагласи, така и влиянието на рудника върху околната среда. Тя увери, че министерството ще се съобрази с мнението на гражданите по въпроса и гарантира, че законът ще бъде спазен.
„Интересува ме оценка на МОСВ и министерството на икономиката, за да разберат хората каква ще е държавната политика по темата", заяви депутатът от „Атака".

Той информира, че в Европа има само две волфрамови находища - в Австрия, в националния резерват, което в момента се експлоатира, и в България. „Волфрам се внася за европейската промишленост от Китай срещу много високи цени", добави проф. Станилов и подчерта, че е важно да се разбере каква ще бъде държавната политика за този рудник, защото страстите във Велинград са нажежени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.