• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Станишев: Коалиция ГЕРБ-БСП беше възможна, ако Борисов беше намерил златното сечение

Станишев: Коалиция ГЕРБ-БСП беше възможна, ако Борисов беше намерил златното сечение

/КРОСС/Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев потвърди позцията на партията в ЕП по отношение на структурата на българското правителство. 

Управлението е абсолютно безпринципно - програмно и идейно, заяви в интервю за БНР Станишев. - Аз не мога да разбера как ГЕРБ и Реформаторския блок, които са проевропейски партии, официално участват в управление с Патриотичния фронт. - добави той. 

ПЕС вече осъди присъствието на Патриотичния фронт в управлението на страната ни, защото в програмата на НФСБ има стряскащи неща, които няма как да бъдат приети, обясни Станишев. Властта в България в момента изцяло зависи от тях и има официално споразумение между ГЕРБ и ПФ за подкрепа на правителството, добави към аргументите си той.

На горещия въпрос, на който отговор дадоха редица политици и анализатори, - трябваше ли БСП да направи коалиция с ГЕРБ - бившият лидер на социалистите отговори: 

Ако Бойко Борисов беше казал, че най-доброто за България е голяма коалиция и са готови на сериозни разговори (не да се отиде със 17 свои точки и да се каже на всеки: „Вие приемета ли ги или не ги приемате", а да се отиде на разговори и да се намери златното сечение между политическите, икономически и социални програми на БСП), тогава беше възможно.

БСП не може да участва във властта на всяка цена. Може да участва във властта, само ако вижда програма, ангажимент, които отговорят на това, което сме отстоявали пред гражданите - защита и отстояване на интересите им, заяви политикът и допълни: Българите не могат да понесат втори десен преход и това ме притеснява в новия формат на управлението.

Сергей Станишев не отрече категорично тиражираната след евроизборите информация, че е настоял пред Ахмед Доган да стане премиер, но уточни, че пред ДПС е заявено ясно, че трябва да се засили ролята на партията мандатоносител - БСП

ДПС избраха друг път - да свалят правителствоно на Пламен Орешарски и търсеха разговори с ГЕРБ в този период. Не случайно още преди Евроизборите имаше една символна среща в Кърджали, коментира Станишев. Според него поведението на бившия финансов министър Петър Чобанов е показало как ДПС са взимали власт непропорционално на тяхната парламентарна тежест.

Председателят на ПЕС заяви, че очаква от БСП много по-аргументирано и със самочувствие да отстояват това, което са вършили заедно и вършат за страната.

Станишев коментира и представения днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер план за инвестиции.

Социалистите очаквахме много по-мащабен план с много по-свеж финансов ресурс. Нашата амбиция е по-мащабна - да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите членки. За това, обаче трябва да се дадат гаранции на държавите, че евентуални техни вноски няма да се броят като нов дълг и няма да се отчитат в бюджетни дефицити, защото това е за обща европейска кауза и общи европейски нужди. Наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти, които да са балансирано разположени териториално, така, че да не се реализира рискът парите да отидат в големите икономики. Социалистите ще направим всичко възможно този план да бъде засилен и да отговори на нуждите. Смята се, че около 700 милиарда евро липсват като инвестиции за ЕС. Този план трябва да се реализира в близките три години и да бъде продължен до 2020-та година, коментира Станишев. 

Един от позитивните моменти в плана, според него, е, че се създава специален европейски фонд за стратегически инвестиции, който е извън европейския бюджети и извън досегашните инструменти за инвестиции.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.