• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Кирил Добрев: След изборите ще има обединена левица

Кирил Добрев: След изборите ще има обединена левица

/КРОСС/ - Г-н Добрев, последното социологическо проучване на „Галъп" сочи, че ГЕРБ води почти двойно на БСП - с 35,9% срещу 18,3% за БСП. Ако проучването се окаже вярно, кой ще понесе отговорността за загубата?

- След последните избори миналата година социолозите не са най-популярните фигури, които могат да отгатнат крайния резултат. Гледам, че пак са залитнали. Те услужливо залитат в една или друга посока, за да дадат сила на една или друга партия. Моята социология е съвсем различна - хората просто не искат ГЕРБ отново на власт.

- За кои хора говорите?
- За тези от честния бизнес. Нормалните работещи хора не желаят Бойко Борисов и ГЕРБ да се връщат на власт, а какво ще стане, ще видим на 6-и. Много е важно да не се ядосваме и да не съжаляваме пак след последния избор. Обикновено в деня след изборите разочарованите са много повече от доволните.

- И все пак, ако прогнозите на социолозите се сбъднат, кой би следвало да опере пешкира в БСП?
- Тук няма пешкир, а летва. Ние сме сериозна политическа партия, която може да носи политическа отговорност, и всеки я поема според поста, който заема. Не искам да говорим за загуба, а за това как печелим изборите.

- Още един въпрос по темата. Предстоящата загуба как ще бъде броена - като първа за Михаил Миков или като поредната, десета загуба на Сергей Станишев, който подаде оставка преди края на председателския си мандат?
- А ако е победа, как ще бъде делена? За мен изборите са битка. И ние влизаме в нея за победа. Да играем Шампионска лига. Никой не бива да ни подценява. Появяват се герои еднодневки и после пак сме си ние - БСП. Пак казвам: за мен крайният резултат не е предизвестен, поне в Габрово, където съм водач на листата. Вярвам, че ще постигнем много добър резултат.

- Кампанията на БСП е традиционна, безлична, без ново послание към хората. Единственото, което се забелязва в нея, е червеният кемпер на Мая Манолова. Как ще спечелите избиратели?
- Това е ваше мнение. Предполагам, че не сме толкова атрактивни като риалититата, които вървят в момента по телевизията. Признавам, че сме консервативна партия, но в края на краищата политиката не е шоу. За разлика от другите политически сили ние не обещаваме, ние искаме да продължим това, което започнахме. За една година социалният пакет от мерки, който предприеха правителството на Орешарски и парламентът, е нещо, което не се е случвало от 4 години насам. Ние имаме три акцента, на които сме подчинили кампанията си - икономически растеж, ръст на доходите и спад на безработицата.

- Не си ли противоречите? Казвате, че искате да продължите започнатото от Пламен Орешарски, а в същото време на няколко пленума БСП се разграничи от министрите, включително и от премиера. Отсякохте: те не са наши, защото вършеха неща, които противоречаха на политиката на БСП.
- Аз подкрепям действията на правителството „Орешарски" в сферите, които изброих. Що се отнася до издънките, допуснати от нас - готов съм да се извиня. Но в икономически план това правителство за една година направи толкова много, колкото ГЕРБ не успя да направи за цял мандат.

- Как да разбираме неотдавнашното ви твърдение, че оставката на Сергей Станишев е закъсняла. Кога трябваше да я подаде и какво щеше да се случи, ако не бе чакал толкова дълго?
- Времето за тази оставка бе след загубата на изборите през 2009 г. от ГЕРБ. Тогава той поиска вот на доверие от нас, помладото поколение в БСП, и го получи, като обеща да промени партията. Той не я промени и проблемите се задълбочиха.

- А можеха ли да се развият по друг начин процесите вътре в БСП и имаше ли шанс партията ви да има друга политическа битност, ако Станишев си беше тръгнал през 2009 г.?
- И двамата сме наясно, че на един човек не може да му се припишат изцяло нито загубите, нито победите. Политиката е екипна работа. С поредния си въпрос по една и съща тема доказвате, че посланията ни може и да са скучни, но затова пък вътрешнопартийният ни живот продължава да се радва на небивал интерес.

- По срещи вече заявявали ли са ви в очите, че няма да гласуват за вас, защото сте ги разочаровали?
- Не, напротив - радвам се на много топло отношение. Оказа се, че македонци и балканци май си допаднахме и ще работим заедно. „Дефектът", че не съм от Габрово, се опитвам да превърна в ефект. Не съм местен и не съм участвал в далавери и схеми, от които са пропити големите проекти в града. Хората виждат в мен някаква надежда да разобличим тези порочни схеми. И са изключително мотивирани, тъй като в мен виждат някаква алтернатива на местния модел.

- С какво помогна посещението на Сергей Станишев в Габрово на Кирил Добрев? Какво демонстрирахте с разходката рамо до рамо по улиците на града?
- Не само че се разходихме рамо до рамо, валеше дъжд и аз му опънах своя „политически" чадър да го пазя от дъжда. В края на краищата Станишев е президент на Партията на европейските социалисти. За всеки водач на листа е чест да го посрещне на терен.

- Михаил Миков също дойде в Габрово и ви рекламира като боец. Да не се окажете един любител на свободните боеве?
- В свободните боеве участват най-добрите, защото там всеки удар е разрешен. Извън шегата, това ще го покажат резултатите. Засега вече трета седмица съм абсолютно сам на терена в Габрово. Колегите от другите политически сили явно не желаят да правят кампания, но за мен е лесно, защото обяснявам какво се е случвало по време на нашия мандат и искам подкрепата на хората да продължим това, което направихме в икономическата и в социалната сфера.

- Отказахте се от листата на София-област с мотив, че Корнелия Нинова заявила, че имате проблеми с ръководството. Изясни ли си какви точно са тези проблеми?
- Никога не ме е вълнувало какво е отношението на ръководството към мен. За мен е важно БСП да е в кондиция. Аз работя БСП да бъде във форма. Убеден съм, че тя може отново да започне да побеждава.

- Не е тайна, че сте близки с президента Георги Първанов. Какво мислите за отношенията БСП - АБВ?
- Едно разведено семейство, което продължава да се следи кой къде и кой с кого излиза. Защо се стигна дотук - разговорът е много дълъг. И егото на Първанов, и егото на Станишев бяха по-силни от любовта им към партията. И Първанов, и Таня Дончева са решили да премерят своята температура като самостоятелни играчи. Смятам, че обединението вляво предстои и то ще стане веднага след парламентарните избори, без значение кой е в парламента и кой не е.

- Какво означава обединение вляво?
- Ще видим кой държи монопола в лявото пространство. Има ли възможност друга лява формация освен БСП да попадне в парламента. Когато минат изборите, това ще стане ясно. Всеки един от водачите на малки леви формации, които са доста известни, има своите претенции. Те държат някаква част от левия електорат. Преброяването ще стане ясно на 6-и. Убеден съм, че БСП и България имат нужда от обединена левица и тази обединена левица ще стане факт веднага след изборите, след като всеки от тях види каква е неговата подкрепа.

- А как можем да си представим обединената левица? Като връщане обратно на Георги Първанов и на Татяна Дончева в БСП или като нов формат на коалицията „БСП - лява България"?
- Аз съм за нов формат. Не може да се връщаме в изходни позиции. За мен животът върви напред и трябва да търсим нови форми и формати и коалиции, които да обединят левите сили. Още повече че новият Избирателен кодекс, преференциалното гласуване, застъпването на мажоритарен избор позволяват на всеки от партньорите, които искат да сме заедно в обща коалиция, да покаже каква подкрепа има. Реално новата коалиция и новото обединено ляво в България ще се правят на мажоритарен принцип. И от фигури, които могат да обединят ляво мислещите хора в България.

- Да не би да искате да сбъднете мечтата на Станишев за български ПАСОК?
- Станишев е вторият политик след Първанов, който говори за ПАСОК. Надявам се да се намери онази силна, обединителна личност, която да го направи. България има нужда от обединена левица.

- Какви ще бъдат условията, които бихте сложили на масата при евентуални преговори с ГЕРБ или с друга политическа сила?
- Вече ви казах - управление, което ще доведе до икономически растеж, намаляване на безработица, увеличение на доходите, защото без работеща икономика не може да има социална държава, от която толкова силно се нуждаем. Иначе не приемам коалициите като математически сбор от депутати, а като сбор от идеи. Едно е сигурно - без БСП не може да има стабилно управление.

- А как си представяте евентуални бъдещи преговори с Бойко Борисов след всичко изречено от БСП?
- Не си ги представям. Да му мисли ръководството на партията. На мен едва ли ще ми се наложи да водя преговори с него. Моят основен политически опонент в момента е Цветомир Михов. С него ще намерим общ език по три неща, около които съм готов да създам т.нар. габровско лоби от народни представители. И това са тунелът под Шипка и язовирите „Нейковци" и „Мокра бяла". Тези три обекта решават проблемите на 80 процента от жителите на Габровска област.

- Ще ви попитам и дали някога БСП ще даде оценка на управлението на Станишев?
- Естествено, всички очакват от БСП оценки, коментари, отчети, анализи. Ще ги дадем, защото сме отговорна партия.В такива моменти искрено завиждам на партиите еднодневки, на които не им се налага да се отчитат, защото никой не ги търси. Правителството, което оглавяваше Станишев (2005-2009 г.), е най-успешното в икономическата и социалната сфера от началото на прехода. Станахме член на Европейския съюз. Друг е въпросът как ни се отрази коалицията с ДПС.

- Защо все пак повторихте коалицията с ДПС?
- Обедини ни идеята ГЕРБ да стои далеч от властта.

 

Павлина Живкова

„Преса”

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

След ицборите ще има ... умряла левица ...

29.09.2014 09:21:01

Анонимен

Кой се вълнува изобщо за левицата ,бе катил ?

24.09.2014 11:18:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.