• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Станишев предупреди БСП, че коалиция с ДПС не е здравословна

Станишев предупреди БСП, че коалиция с ДПС не е здравословна

/КРОСС/Няма да бъде здравословно БСП да прави коалиция с ДПС. Но за коалиция преди избори не се говори. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев на традиционната баница с късмети в София.

БСП трябва да остави старите коалиционни мантри и да не плаща цената заради предишни партньори, каза още той. Според него коалициите трябва да се правят на база на ясна платформа и при действащ коалиционен съвет.

За първи път има чуваемост в политиката. Иска ми се в тази кампания всички партии да имат по-умерено поведение. БСП трябва да заложи на силни политически, социални и икономически ангажименти, коментира Станишев.

Втори предспочни избори не са добър сценарий за България. Няма да бъде лесно формиране на коалиция. Надявам се здравият разум да надделее на принципна основа, а не като сделка на властта. Така Сергей Станишев отговори на въпрос за една бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ.

Като инстинкт за самосъхранение определи оттеглянето на Георги Първанов от ръководството на АБВ Сергей Станишев. По думите му това вече не е важно. Социологическите проучвания не давали добри прогнози за представянето на АБВ на предстоящите парламентарни избори.

Президентството е властови център, отговори на журналистически въпрос Станишев. Президентската институция трябва да е независима. БСД не е дала и намек президентът да изпълнява волята на партийната централа. Служебното правителство ще има ролята да организира честни и почтени избори, каза още бившият лидер на БСП.

Той подкрепи позицията на ръководството на БСП за смесена избирателна система. Много обичаме да се търси магическо решение - ще сменим системата и ще ни се оправи всичко, коментира Станишев, но отбеляза, че умеем да "покваряваме" всяка система. Според него следващото редовно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар. Това, по думите му, е най-чистият вариант. Според Станишев най-логичното е, ако Гюнтер Йотингер поеме ресора на Кристалина Георгиева, новият български еврокомисар да вземе неговия - дигитална икономика.

Станишев определи избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ като най-важното събитие в света. Веднага след него се нареждали войната в Сирия и поредицата терористични атаки. "Тероризмът стана глобална заплаха. Няма страна, която да не е застрашена от "Ислямска държава". С избора на Тръмп няма да се стигне до сърдечна дружба между САЩ и Русия. Но се надявам да има намаляване на напрежението", коментира Станишев.

Той коментира и обсатновката на Стария континент: "Европа е в криза. Тежка криза. Причините за разочарованието е, че Европа разруши своята социална същност", поясни евродепутатът. През идните дни в европарламента щяло да има голям сблъсък между ПЕС и ЕНП.

Накрая Сергей Станишев завъртя традиционната баница с късмети. Падна му се: "Силна воля и късмет ще те водят все напред" .

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.