• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Мерджанов: Към създаването на коалиции всяка една партия трябва да подхожда отговорно

Мерджанов: Към създаването на коалиции всяка една партия трябва да подхожда отговорно

/КРОСС/В БСП надделяват аргументите и затова отиваме на конгрес за избор на нов председател. В политиките няма предрешени битки, още по-малко в БСП, която е доказала, че е най-публичната политическа система. Политиката ни, изработването на определени позиции, номинации се прави пред очите на хората. В този смисъл лидерската битка ще се състои и лично аз се надявам тя да бъде на основата на идеи, на платформи с мисъл за консолидацията на партията.

Това каза председателят на ПГ на Коалиция за България и член на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов пред "Стандарт". По думите му БСП е мъдра партия и дискусията и преди конгреса, и по време на заседанието на 48-ия конгрес ще бъде здравословна.

Ще търсим дебат, който да определи новия лидер и ще даде възможности за нови хоризонти, за нова енергия и за промяна. Това бе очертано и в речта на Станишев пред пленума тази събота. Конкуренцията, идеите за визия за развитие на БСП, но и развитието на страната, са най-съществените за БСП. Моите очаквания са, че БСП ще прояви мъдрост, консолидация и в дискусиите и по отношение на номинациите. От делегатите на конгреса нашите членове очакват не само избирането на нов председател на БСП, но и стабилна предизборна платформа. И бъдете сигурни, че на Бузлуджа ще дадем ясен знак към всички свои членове и симпатизанти - убедителна победа на извънредните парламентарни избори, коментира Мерджанов. 

На въпроса: Отстъпи ли Станишев или тръгна нагоре към поста еврокомисар, към бъдещ лидер на български ПАСОК? - социалистът отговаря: Аз не бих се съгласил с нито едно от вашите твърдения. Станишев беше достатъчно ясен в словото си. Фактът, че то беше посрещнато с разбиране и изпратено с аплодисменти, говори, че този политически ход и отговор е бил изключително адекватен. Както самият той се изрази - премислен и изстрадан. В крайна сметка това е за доброто и за бъдещето на партията. За 13-те години като лидер на БСП той доказа, че е политик не само от българската, но и от европейската сцена. Негов е приносът за забелязването на БСП в Европа, нещо повече - за присъствието й. Факт е, че като председател на ПЕС той води политиката, която лява социална Европа формира и ще отстоява в ЕП. Това са достатъчно сериозни и тежки отговорности на политик. А имах възможност вече да кажа, че еврокомисарството е преди всичко чиновническа работа. Дори в позитивния смисъл, не подценявам работата на еврокомисарите, но според мен не това е амплоато на Станишев.

По отношение на коалиционната политика Мерджанов коментира: Коалиционната политика както в рамките на "Коалиция за България", така и на национално равнище трябва да бъде сериозно анализирана, обмислена и направлявана. На нас първо ни предстои разговор в рамките на КБ, за да избистрим окончателно ролята и начина, по който ще се явим на тези предсрочни избори. По отношение на следизборни, евентуално управленски коалиции - да, действително, аз държа на своето разбиране за ясни параметри на управление.

А и от опита, който имаме от последните десетилетия, ме кара да мисля, че към създаването на коалиции всяка една партия трябва да подхожда отговорно, задълбочено. Това е в най-голяма степен в интерес на избирателите. За да могат да бъдат обхванати всички възможности като реализация и убеждения за това, което може да се постигне в краткосрочен и дългосрочен план. Във всички случаи опитът на Германия е позитивен в това отношение, заключи депутатът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.