• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Михаил Миков e новият лидер на БСП

Михаил Миков e новият лидер на БСП

/КРОСС/48-мия конгресът на БСП избра Михаил Миков за нов лидер на партията. Председателят на НС спечели на балотажа гласовете на 377 делегати, оставяйки зад себе си Драгомир Стойнев, който получи 333 гласа. На конгреса гласуваха 726 делегати, а недействителни бяха бюлетините на 16 от тях.

След първия тур за Миков бяха гласували 167 делегати, а за Стойнев - 126. Мая Манолова събра 83 гласа, а Корнелия Нинова - 119.

На предсрочните парламентарни избори БСП не отива като победена партия. Това каза в последното си обръщение като лидер на БСП Сергей Станишев. Едночасовата си реч Станишев посвети на равносметката за 13-те години, през които БСП бе ръководена от него. Той поиска подкрепа при кандидатирането му за председател на Партията на европейските социалисти, както и мандат от конгреса да бъде ръководител на Коалиция за българия, за да вложи целия си опит в предизборната кампания:

Ако БСП не спечели изборите, промяна на България ще има, но от ГЕРБ в познатата посока - чрез война и реваншизъм, затягане на коланите, социален геноцид и полицейщина. Камък върху камък няма да остане от направеното през управлението ни през последната година. Не губете кураж от това. Напротив - почерпете кураж".

За своето оттегляне Станишев обясни:

Правя стъпка в страни и поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативите. Смятам, че така постъпват лидерите. Оттеглям се, не защото бягам. Ако съм сгрешил, простете ми.

Станишев подчерта, че е готов на компромис дори и с АБВ, за да се изправят срещу ГЕРБ. А мечтата му е да види самостоятелно управление на БСП. За коалициите той обяви, че ще бъдат правени само и единствено ако това е необходимо. Станишев представи резолюция за участие в изборите, която се настоява за ревизия на отношенията с ДПС. Той обяви, че БСП ще се бори за по-социална държава:

Ясно отстояваме в тази резолюция продължаването и реализирането на големите енергийни проекти - "Южен поток", АЕЦ "Белене", удължаването на срока на експлоатация и разширяването на АЕЦ "Козлодуй".

Оттеглянето си Сергей Станишев прие доста емоционално, разкривайки емоциите си пред делегатите.

Михаил Райков Миков е народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото Народно събрание.

Той е депутат и председател на 42-рия парламент.

От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев.

Заместник-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г.

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане - Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики - Италия.

Той е старши асистент по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.