• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Станишев към българските общности в Кишинев и Одеса: България е навсякъде, където има българи

Станишев към българските общности в Кишинев и Одеса: България е навсякъде, където има българи

/КРОСС/ В рамките на продължаващото посещение в Молдова и Украйна, лидерът на ПЕС и член на Европейския парламент Сергей Станишев, заедно с Кристиан Вигенин, се срещна с българските общности в Кишинев и Одеса.

По време на срещите беше обсъдено постигнатото през последната година по отношение на българските общности зад граница, включително в Кишинев, Тараклия и Одеса, както и настоящите проблеми на нашите сънародници. Станишев се ангажира да продължи да работи активно за тяхното решаване, както и за актуализиране и прилагане на националната стратегия за българите зад граница, която беше инициирана още през 2008 г., съобщава пресофисът на Станишев.

"Благодарни сме на молдовската страна за направеното досега по отношение на българите в страната. Получихме гаранции на най-високо равнище за правата на нашата общност в Молдова. Тараклийският район ще бъде запазен като самостоятелна административна единица, което е необходимо за съхраняването на българската културната идентичност. Ще бъдат положени усилия училищата, където се изучава български език, също да бъдат запазени, а Тараклийският университет да стане привлекателно място за обучение на младежи от целия регион", заяви Станишев
​на срещата.

Той посочи, обаче, че е необходимо българската държава да отделя повече средства и да реализира повече проекти в районите с компактно българско население, както и да осигури тяхната публичност. Станишев изрази загриженост, че в това отношение нашата страна изостава от Румъния, например, която дарява и инвестира много повече в Молдова.

В Одеса Станишев и Вигенин взеха участие в тържества по случай деня на бесарабските българи, който се отбелязва на 29 октомври, и по случай деня на народните будители, който нашите сънародници зад граница ревниво тачат и празнуват. Антон Киссе,председател на Асоциацията на българите в Украйна, връчи на Станишев специална награда за приноса му къмразвитието на българската общност в Украйна.

На тържествен прием в българското консулство в Одеса, Станишев приветства инициативата на консулството за създаване на"електронно читалище", в рамките на която, с помощта на спонсори, са закупени електронни книги, хард дискове и двд-дискове, които са заредени с български филми, музика, литература, произведения на изкуството и др. Те ще бъдат разпространени сред нашите сънародници в Одеса, както и българските села в областта, за да могат най-вече младите хора да се докоснат до достиженията на българското изкуство и да запазят връзката с България. Сергей Станишев подпомогна инициативата, като лично дари допълнителни пет хард диска.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

рес еоод

този защо не е в затвора

01.11.2014 21:04:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.