• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Драгомир Стойнев: БСП в коалиция за изборите - само ако носи името й

Драгомир Стойнев: БСП в коалиция за изборите - само ако носи името й

/КРОСС/Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски и кандидат за лидер на БСП, в интервю за "Труд"

- Г-н Стойнев, защо искате да оглавите БСП - партия, за която е почти сигурно, че ще бъде в опозиция в следващия парламент? Отговорността за загубата на изборите ще е на новия лидер, a не на стария. 
- Аз никога не съм се плашил от това да поема отговорност. Девизът ми е "Дай всичко от себе си, за да не съжаляваш след това". На предишния конгрес си направих отвод - това също е поемане на отговорност и много по-трудно решение. Стефан Данаилов тогава беше човекът, който чух - „партията не е готова".

- А за отговорността след изборите...

- В никакъв случай БСП не трябва да тръгва на изборите, мислейки за загуба. Изборите са следващата крачка от един дълъг политически хоризонт пред нас, която БСП трябва да направи и съм убеден, че ще бъдем силни и убедителни. През тази една година, в която сме на власт, правителството свърши една изключително добра работа: обещахме икономически растеж и го постигнахме - ръстът на БВП през последните три последователни тримесечия е над 1%; синдикатите отчитат, че сме се отлепили от дъното; само през първото тримесечие на тази година създадохме 40 000 работни места; шест месеца поред имаме ръст на промишленото производство; увеличихме обезщетенията за майчинство и пенсиите, които бяха замразени от ГЕРБ; започнахме активна политика срещу монополите и в сферата на енергетиката, и в банковата система. На какво основание смятаме, че тези избори са предрешени? Нима хората искат ново замразяване на всички плащания? Затягане на коланите? Да дойде Международният валутен фонд или чужди консултанти? БСП може да даде един нов път на развитие на страната; да предоставим далечните приоритети, върху които да има консенсус. Мислите ли, че в дясно или в центъра има политическа сила с ресурс и манталитет да направи това? Последните 25 години показаха, че държавата се влачи без посока. Ние сме с потенциала да я предложим.

- Според социолозите обаче единственият шанс да сте във властта е коалиция ГЕРБ-БСП. Бихте ли направили такава коалиция, ако оглавите БСП? 

- Нека видим резултатите. БСП трябва да управлява само когато е сигурно, че ще се изпълнят ангажиментите, които е поела към хората. Мисля, че БСП има комплекс към властта - носим вина за прехода. Трябва да се освободим от тази вина. БСП може да управлява сама, като използва своя експертен и кадрови потенциал и аз не се притеснявам да го заявя. Коалиционно управление може да има, само след решение на колективните органи на партията, а те са достатъчно адекватни за да преценят какво е добро за страната.


В надпреварата за БСП сте сочен за кандидат на Сергей Станишев, но се появиха информации, че други също са посочени - така ли е? Социалистите обаче казват, че няма да приемат предрешен лидер.


- И са прави. Мисля, че се прекалява със сценариите. В БСП има председателки дебат - всички са силни и знакови фигури. Кой в момента може да извади такъв политически потенциал и да демонстрира такава свобода на дебата? Това е добрия знак на БСП към обществото. Разбира се, порцията слухове и „неформални" разкази я има. Важното е тя да не очертае някакви разделителни линии, но смятам, че такава опасност няма. Всички мои другари са много отговорни и партийни хора и няма да го допуснат. За Сергей Станишев ще кажа, че е подкрепял мен, както е подкрепял и Мая Манолова, и Корнелия Нинова, и Михаил Миков, и Янаки Стоилов. Аз съм един от малкото номинирани, които не са бил в ръководството на БСП до скоро, но бях министър, подкрепен от председателя на партията и Националния съвет. Многото емоции и крайните оценки в политиката не са най-доброто. Сергей Станишев е един успешен политик. Има безспорни факти - благодарение на него България стана пълноправен член на ЕС, Станишев е лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Надали скоро ще видим българин начело на ЕНП. И БСП трябва да ги използва ефективно и да търси опита и уменията на Станишев, когато трябва да се защитават националните приоритети в ЕС.

- Ако станете председател на БСП, как ще мобилизирате хората в партията, за да не се провалите на изборите на 5 октомври?


- Хората по места трябва да участват във формирането на политиките и да носят отговорността и да ги реализират. Въпросът е кои ще бъдат местните лидери. Трябва да има ясни критерии, по които те да получават доверие - например колко нови членове и симпатизанти са привлекли по места, как те си взаимодействат с всички социални групи - учители, лекари, синдикати, дали познават проблемите им и могат ли да намират решения по места.


- В момента социалистите по места участват ли във формирането на политиките на БСП? Да не би това да е критика към Сергей Станишев? 
- Не. Това не е критика. Това е една нова визия как трябва да се вземат решения относно бъдещи управленски намерения. Местните структури са изключително важни. Във тях трябва да се рестартират секторните и експертните звена, които да са в пряк контакт с реалността - икономическа, социална, обществена, медийна. Моето желание е да получим от тях не само съгласие, а и предложения за конкретни приоритети, а след това и да ги отстояваме чрез тях.

- Сергей Станишев остава председател на "Коалиция за България" и реално ще бъде шеф на новия лидер. Ще успеете ли да се разграничите от Станишев, ако го наследите? Или просто ще изпълнявате неговите решения? 
- За мен наименованието "Коалиция за България" няма да ни донесе полза на следващите избори.


- Т.е. БСП се явява сама? 
- БСП може да се яви сама или с обединение на леви партии, в чието име БСП да фигурира. Всяка коалиция в ляво трябва да идва след ясна преценка и решение на органите на БСП какво би довела като подкрепа и реализация на програмата й.


- Възможно ли е да се сближите с АБВ на Георги Първанов, след като сте работили за него? 
Кои хора са в АБВ? Бивши членове на БСП. За съжаление хората от АБВ отправят само критики към БСП, все още не съм видял от тях конкретни приоритети за страната. Т.е. има една линия, която не може да бъде преодоляна.


- Какво ще стане с вашите опоненти, ако оглавите БСП? Ще останат ли в ръководството на левицата? 
- Аз опоненти нямам - Мишо, Мая, Янаки и Корнелия са политици, с която всяка партия трябва да се гордее. В момента има състезание, а не битка. В битките има жертви, а тези хора са необходими на партията и ще продължат да са необходими. БСП има две черти, които са силни - може да води много сериозен дебат вътре в партията и след това може да излезе консолидирана навън. Правили сме го и сега пак ще го направим.


- Откакто сте в надпреварата за лидерския пост в левицата се говории, че сте зависим от ДПС. Така ли е? 
Категорично не. Това лъжи и компромати, на които нямам намерение да отговарям. Знаете ли, че чух и че не съм учил във Франция, че съм подкрепял шистовия газ..., а той е несъвместим с Южен поток. Явно някой иска да ме омърси, но аз няма да губя енергията си в това. Отстоявам си позициите. Така направих и в спор с Искра Михайлова от ДПС, когато трябваше да решим дали да подкрепяме високите цели на ЕК за намаляване на СО2 емисиите до 2030 с 40%. В крайна сметка българската страна не подкрепи тази позиция, защото щеше да е директен удар за индустрията и политиката на БСП за индустриализация. Подкрепих и решението за спирането на процедурата по Технологична модернизация, въпреки публичната съпротива на зам.-министър Юнал Тасим. За мен са важни действията. Много критики събрах и заради решението да подкрепя ВМЗ-Сопот, но благодарение на това предприятието работи.


- В момента много български частни фирми, а и държавни предприятия, са пред затруднения заради затварянето на КТБ. Какво трябва да се случи с банката? Държавните предприятия и общините ще загубят ли парите си? 

- Като министър предприех конкретни действия да извадим 75 % от средствата на държавните предприятия от КТБ още през миналата година. Това е факт. Сега държавните предприятия особено в сферата на енергетиката функционират нормално. Но за тях всеки един лев е важен. Затова е необходимо в най-скоро време да се вземе конкретно решение за КТБ. Но аз съм притеснен от това, което се случва в БНБ. Колкото по-малко говорят политиците за казуса, толкова по-добре. Но решението за КТБ трябва да се вземе на база на конкретни данни, а такива още няма. Съгласен съм с министъра на финансите, че трябва да се даде шанс на Оманския фонд да спаси банката. Така или иначе средствата до 100 000 евро на гражданите са гарантирани. Но за държавните дружества е важно да имат достъп до парите си. Бихме искали БНБ да предостави конкретен план за решение на проблема.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.